Lemon curd hører til blandt mine favoritter. Denne lækre hjemmelavede citroncreme kan smøres på brød, kommes i kager og selvfølgelig nydes på friskbagte scones. Det ér jo en engelsk specialitet.
Engelsk citroncreme
Lemon curd er en lækker og silkeblød citroncreme med en intens smag af friske citroner. Denne skønne smørelse er ikke kun en kulinarisk fornøjelse, men har også dybe rødder i britisk madtradition.
Oprindeligt blev citroncremen lavet som en måde at bevare citronens friskhed, og det har været en favorit i britiske køkkener siden det 19. århundrede. I dag bruges lemon curd ikke kun som pålæg, men også som en ingrediens i kager, desserter og tærter, hvilket vidner om dets alsidighed og tidløse appel.
Hvad skal du bruge citronsmør til?
Lemon curd smager godt på stort set alt! Det er svært at lade være med at være fuldstændig tosset med den traditionelle engelske citroncreme – den hjemmelavede af slagsen, vel at mærke. Citronsmør smager himmelsk på nybagt brød, i kager og på desserter – sammen med marengs og vanilje.
En af mine yndlingskager er fx en Lemon curd sandkage, hvor der kommes citroncreme ned i selve kagedejen, efter den er fyldt i formen. Og en yndlingsdessert er denne marengsdessert med lemon curd, som virkelig smager himmelsk.
Citronsmørret kan også spises på din yoghurt til morgenmaden sammen med lidt muesli eller på din hjemmelavede vaniljeparfait. Og så er det jo helt oplagt at bage nogle gode scones – for de to ting hører jo nærmest sammen.
Brug økologiske citroner, så du ikke får en frugtsmør lavet på sprøjtemidler og giftstoffer! Citronsmørret laves nemlig med revet citronskal sammen med citronsaft. Og man skal gerne kunne nyde at sætte tænderne i det lækre citrussmør.
Opskrift på lemon curd
Frugtsmør er ikke det letteste at lave i verden, og det kræver, at man koncentrerer sig og følger opskriften nøjagtigt. Det er alt for nemt at ende med en tynd gang sjask, fordi man ikke får varmegraderne højt nok op, så cremen får lov til at tykne. Brug gerne et termometer, enten et infrarødt termometer eller et sukkertermometer. Så kan du nemligt holde styr på temperaturen.
Får du lyst til at lave mere lækker smørelse til brød og kager, så kan det være, du vil finde inspiration i nogle af disse opskrifter:
Se alle opskrifter på hjemmelavet frugt- og nøddesmør
Lemon curd
Ingredienser
- 2 store økologiske citroner eller 3-4 små
- 2 store æg
- 250 g sukker
- 125 g smør
Sådan gør du
- Riv citronskallen og pres saften af citronerne.
- Pisk halvdelen af saften let sammen med æggene med et piskeris.
- Resten af saften smelter du i en lille gryde sammen med sukkeret ved svag varme.
- Sæt sukkergryden i et vandbad, så det står ved en jævn varme, ca. 50 grader.
- Tilsæt æggeblandingen lidt efter lidt under kraftig piskning – gerne med en håndmikser.
- Tilsæt smørret i små bidder og rør det i blandingen.
- Fortsæt med at piske til blandingen er som honning. Temperaturen må nå op på ca. 80 grader men ikke højere, for så vil æggene begynde at skille og din lemon curd vil være ødelagt. Omvendt skal der varme til at få lemon curden til at tykne. Det tager lidt tid, i hvert fald 10 minutter.
- Når lemon curden ligner honning, tager du gryden af varmen og hælder citroncremen på helt rene glas.
- Opbevar på køl. Citroncremen kan holde sig ca. 3-4 uger i køleskabet i et tætsluttet glas. Når du åbner for glasset, kan det holde sig ca. 1-2 uger på køl.