Frugt- & nøddesmør

Æblesmør med kanel

Æblesmør med kanelÆblesmør med kanel er en fantastisk opfindelse. Det burde nok nærmere hedde æblesmørelse, for i denne opskrift er der ingen rigtig smør i æblesmørret – bare den herlige koncentrerede smag af efterårets æbler puttet på glas.

Forlænget æblesæson

Det gælder selvfølgelig om at forlænge sæsonen på alle gode råvarer ved at sylte, konservere, fermentere osv. så godt som man nu kan følge med til.

Æbler er en af havens frugter, som kan indgå i virkelig mange retter i løbet af efteråret og som kan omsættes til en helt masse spændende ting som æblegastrik, æblesirup med vanilje eller blot i en god æblekage.

Æblesmør er en lille sød sag med stor smag, som er temmelig nemt at lave. Man bruger æblesmørret som smørelse på brød, boller og kager, som en slags marmelade eller creme til æbleskiver, vafler og pandekager, som en dejlig smag oven på den græske yoghurt om morgenen med lidt granola til, og hvor man nu ellers kan liste den ind i måltiderne.

Æblesmør smager forskelligt alt efter, hvilke æbler du bruger, og hvem der laver den. Derfor får du som regel en ny smør med en ny smag hver eneste gang.

Brug gode æbler fra haven og lav gerne din smør med skrællen på – så tykner den lettere og det er jo dér, de gode vitaminer sidder.

Æblesmør med kanel

Opskrift på hjemmelavet æblesmør med kanel

  • 1 kg æbler
  • 100 g rørsukker
  • 1 dl æblemost
  • 1 toptsk stødt kanel
  • 1 lille nip fint salt
  • saft af 1/2 citron

Fjern kernehuset og skær æblerne i tern – du behøver ikke at skrælle dem, men du kan godt.

Kom æblerne i en gryde sammen med æblemosten og lad æblerne komme i kog. Lad dem simre i ca. 1/2 – 1 time – de skal være helt kogt ud. Rør jævnligt rundt i æblerne.

Purér æblerne med enten en stavblender, en almindelig blender eller ved at mose dem igennem en si.

Varm puréen op og tilsæt sukker, kanel og salt. Lad den simre uden låg, indtil æblesmørret er blevet tykt og helt fløjlsagtigt og får en flot brun farve. Det tager ca. 1/2 time, men kan variere alt efter æblesort. Rør jævnlig i gryden og pas på, det ikke brænder på, nu hvor du har sukker i.

Når æblesmørret er klar, vender du citronsaften i og kommer smørret på rene, skoldede glas.

Opbevar æblesmørret i køleskabet – her kan det holde sig i flere uger.

God fornøjelse!

Opskrift på æblesmør med kanel

Forrige indlæg Næste indlæg

Måske vil du også synes om

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar