Rabarbersmør smager himmelskønt og er både smukt og indbydende at smøre på brød og i kager. Smørret får den fineste lyserøde-pink farve og en skøn sød smag af rabarber. Og så er det utrolig nemt at lave.
Frugtsmør
Rabarbersmør er jo egentligt ikke frugtsmør, men snarere en grøntsagssmør, da rabarber er en grøntsag. Men uanset hvad, så smager den smukke lyserøde smør som en sød frugtsmør, som er lige til at komme på et rundstykke søndag morgen.
Man må endelig ikke misforstå ordet smør i denne sammenhæng, for der er absolut ingen smør i rabarbersmør eller i andre slags frugtsmør. Ordet smør henviser i stedet til dets spredbarhed, altså at det kan smøres ud på samme måde som smør.
Frugtsmør kan fremstilles af næsten enhver slags frugt (undtagen citrus, som man i stedet laver curd af, se fx min lemon curd), herunder bær, stenfrugt og æbler. Ofte er det en rigtig god måde at bruge frugt, der er tæt på at være overmoden eller som blot trænger til at blive brugt. Måske laver du allerede i forvejen en lækker æblesmør i efteråret?
Rabarbersmør laves ved at man koger rabarberstykker ind til en mos, som man derefter søder og blender, så den bliver helt fin og lækker cremet. Det er meget let at lave, men det kræver, at man bliver ved komfuret. Der er nemlig ikke ret meget vand involveret, og mosen kan derfor nemt sætte sig eller brænde på, hvis man ikke holder godt øje.

Opskrift på rabarbersmør
Du finder den meget nemme opskrift på den lyserøde frugtsmør med dejlig rabarbersmag lige her under. Som altid, når man bruger rabarber i madlavningen, gælder det, at jo rødere rabarber, man bruger, jo rødere bliver det færdige resultat også.
Så brug gerne vinrabarber eller jordbærrabarber, hvis du gerne vil have en meget pink rabarbersmør. Og ellers får du blot en lidt lysere smør – den vil smage dejligt alligevel. Til gengæld behøver du ikke bruge de fineste tynde rabarber. Her kan du godt bruge de lidt tykkere stængler.
Har du masser af rabarber i haven, så tjek også lige mine andre opskrifter med rabarber – måske finder du lidt inspiration:
Se hele samlingen af opskrifter med rabarber


Rabarbersmør
Equipment
- 1 Sylteglas
Ingredienser
- 500 g rabarber
- 2 spsk koldt vand
- ca. 75 g sukker
Sådan gør du
- Skyl rabarberne og skær dem i mindre stykker.
- Kom rabarberstykkerne i en gryde sammen med ca. 2 spsk vand og kog op.
- Når rabarberne er i kog, skruer du en smule ned for varmen og lader dem småkoge, mens du rører ofte i gryden, til de er kogt ud til en tyk grød. Tilsæt evt. et skvæt vand mere, hvis du finder det nødvendigt.
- Smag rabarbermosen til med sukker. Du skal evt. justere sukkermængden en smule alt efter, hvor syrlige rabarber du bruger.
- Blend rabarbermosen, til den har en helt fin, cremet og ensartet konsistens.
- Kom rabarbermosen på et skoldet sylteglas og køl af.
OBS: Vær opmærksom på, at man ikke må spise rabarbernes blade, da de indeholder gift, og indtagelse kan føre til svær forgiftning. Læs mere på fødevarestyrelsens hjemmeside.
