Søde sager

Græskarsmør – hjemmelavet og lækker

GræskarsmørGræskarsmør! Måske har du ikke hørt om dét før, men spids ørerne, for her får du opskriften på noget virkelig lækkert, som kan bruges til en hel masse i dit køkken.

Efterårskøkkenet er noget af det bedste. Rodfrugter og bær, svampe, kål og nødder. Og græskar! Græskar er en sådan lidt overset grøntsag i Danmark, synes jeg. Måske fordi de fleste ikke rigtigt ved, hvad de skal lave af græskarret ud over supper, halloweenlygter og bagt græskar i ovnen.

Men der er tonsvis af retter, du kan lave af græskarret – både i det søde køkken, i det varme køkken og i bagekøkkenet. Du kan fx lave en græskar curry, kartoffelmos med græskar, krydret café latte med græskarsmag eller sirupskage med græskar-cremefyld. Eller hvad med kryddercookies med græskar?

Men tilbage til græskarsmør. For hvad er det og hvad kan du bruge det til?

Græskarsmør laver du af en base af græskarpuré, som du koger ind med krydderier, æblemost og sødestof til en lækker cremet næsten marmeladeagtig smør, som du kan bruge oven på pandekager, på din havregrød, på muffins, i kager og på brød. Ja, næsten hvor du vil.

Og hvis du tænker, at græskar ikke lyder som  noget særlig rart at spise oven på din havregrød, så kan jeg fortælle dig, at du tager helt fejl: Græskarsmør smager fantastisk. Varm og krydret. Cremet og sødt. Mums! Prøv det!

Opskrift på græskarsmør

  • 1000 g græskarpuré
  • 150 g muscovadosukker
  • 75 g sirup (almindelig eller gerne ahornsirup)
  • 1,5 dl usødet (og gerne friskpresset) æblejuice
  • 1 spsk friskpresset citronsaft
  • 1 tsk stødt kanel
  • 1 tsk stødt ingefær
  • 1/2 tsk stødt muskatnød
  • 1/4 tsk stødte nelliker
  • en knivspids havsalt

Bland alle ingredienser sammen i en lille gryde og varm det hele langsomt op, mens muscovadosukkeret smelter sammen med krydderierne. Rør i blandingen.

Når blandingen når kogepunktet, skruer du ned for varmen og lader den stå og simre i 15-20 minutter, Snag på den en gang i mellem. Jo længere tid, blandingen koger, jo kraftigere vil smagen blive. Samtidig vil blandingen tykne en smule og blive mere marmeladeagtig.

Tag til sidst græskarsmørret af varmen og lad den køle lidt af. Hæld den derefter på sylteglas og opbevar den i køleskabet. Den kan holde sig en to-tre uger.

God fornøjelse!

Hjemmelavet græskarsmør

Forrige indlæg Næste indlæg

Måske vil du også synes om

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar