Dette er en lækker, cremet suppe fyldt med smag, som er perfekt at lave i efteråret. Græskar-porresuppen indeholder kylling og er derfor mættende og kan spises som familiens aftensmad.
Comfort food
Cremet græskar-porresuppe er en skøn, lækker og fyldig efterårssuppe, som er nem at lave og sagtens kan serveres som aftensmad. Det er en suppe, som jeg holder rigtig meget af, netop fordi den er så fyldig og smagfuld. Hvis du er til stærke supper, kan du sagtens krydre den, så den “river” lidt i halsen. Den er en varmende, cremet og rigtig dejlig suppe.
Der finder mange forskellige græskarsuppe, og jeg kan lide dem alle, men mit madhjerte banker nu mest for de cremede supper – dem der kan kategoriseres som “comfort food”. En cremet suppe får en til at føle sig godt tilpas, ja nærmest lykkelig. Selv om efteråret rusker uden for, er det en kæmpe fornøjelse at sidde indenfor med sin varme suppe, stearinlys og varme.
Efterårets orange superstjerne
Græskaret er med sin smukke orange farve og fyldige kød ikke kun en uundværlig ingrediens i efterårets kulinariske repertoire, men også en ernæringsmæssig stjerne. Den smagfulde orange grøntsag har meget at tilbyde, når det kommer til sundhed.
Græskar er en fantastisk kilde til beta-caroten, en antioxidant og forstadie til vitamin A. Dette næringsstof er afgørende for synet, hudens sundhed og immunforsvaret.Med sit høje fiberindhold hjælper græskar med at fremme en sund fordøjelse.
Udover beta-caroten indeholder græskar også vitaminer som C, E og flere B-vitaminer, der understøtter forskellige aspekter af kroppens sundhed, herunder immunsystemet. Græskar er desuden en kilde til vigtige mineraler som jern, magnesium og kalium, der er afgørende for blodcirkulation, muskelfunktion og elektrolytbalance.
Græskar er lavt på kalorier, hvilket gør det til en ideel ingrediens i en sund kost. Og de antioxidanter, der findes i græskar, hjælper med at bekæmpe oxidativt stress og kan have gavnlige virkninger på cellesundhed og reducere risikoen for kroniske sygdomme.
Opskrift på cremet græskar-porresuppe med kylling
Opskriften på denne suppe er temmelig nem at gå til. Er du vegetar kan du selvfølgelig erstatte kyllingen med grøntsager i stedet. Fx kan du stege nogle græskartern på en pande med de samme krydderier, som anvendes til kyllingen, og komme dem i suppen i stedet.
Får du lyst til at lave flere lækre ting med græskar, så find gerne inspiration i mine mange andre græskaropskrifter:
Butternut curry – opskrift på karryret med græskar
Se alle opskrifter med græskar
Cremet græskar-porresuppe
Equipment
- 1 stavblender
Ingredienser
- 3 porrer
- 1 æble
- 4 fed hvidløg
- ca. 2 dl græskar
- 20 g smør
- 1 l hønsefond
- 5 spsk ahornsirup (eller en anden sirup, hvis du ikke lige har denne)
- ca. 1,5 tsk salt
- 1/2 tsk stødt spidskommen
- 1/4 tsk cayennepeber
- friske timiankviste
- frisk salvie
- 1 dåse kokosmælk
- 200 g revet kylling
Servering
- creme fraiche
- friske krydderurter, fx salvie og timian
Sådan gør du
- Skyl og skær porrer i skiver, vask æblet og skær det i mindre stykker, snit hvidløgsfeddene fint og skyl og skær skærkarret i tern. Du kan bruge hokkaido, almindelig græskar eller butternut – eller et hel fjerde slags græskar. På billedet har jeg brugt et hokkaido.
- Svits porrerringene i smørret og tilsæt hvidløg, æble- og græskarstykker. Krydr med salt og peber.
- Tilsæt hønsefond og bring det hele i kog sammen med hakket timian og salvie. Har du ikke friske krydderurter, bruger du selvfølgelig bare tørrede.
- Lad suppen koge et kvarters tid, til græskarternene er møre.
- Mens suppen koger, skal du have ordnet kyllingen. Du kan købe revet kylling i pakker, men jeg anbefaler et par friske stykker kyllingefilet, som du først koger i 5 minutter (halver dem evt.) og derefter river fra hinanden og steger i lidt smør eller olie på en pande og krydrer med salt og peber, spidskommen og cayennepeber. Pas på ikke at stege kyllingestykkerne for længe: Lynsteg dem, så de får lidt stegeskorpe og sæt derefter panden i en forvarmet ovn, mens du laver suppen færdig.
- Tag gryden af varmen og blend suppen med en stavblender, til den er lækker og cremet.
- Tilsæt kokosmælk og varm suppen langsomt op, mens du smager til med sirup, salt og peber, spidskommen og cayennepeber. Suppen skal ikke i kog igen, efter du har tilsat kokosmælk, men blot varmes op til lige før kogepunktet.
- Server suppen med cremefraiche, friske krydderurter og den stegte kylling til.