Appelsinsirup med vanilje er virkelig en lækker sag, som passer godt til vintermånederne. Brug den på din yoghurt om morgenen, på kager og desserter, og, ikke mindst, på pandekager, på vafler og til æbleskiver.
Hjemmelavet sirup
Vi laver mange forskellige hjemmelavede sirupper i løbet af året. Der kan næsten laves sirup på hvad som helst. Om sommeren laver vi mest sirup på bær, saft og urter og blomster, mens vi i efteråret laver sirup på fx æbler, appelsiner, brombær og chokolade.
Nu lyder det jo næsten, som om vi spiser sirup i overflod – det gør vi ikke – men ofte erstatter vi strøsukker med en god sirup i stedet, som indeholder lang mere smag og giver den samme sødme. Vi spiser også sirup på pandekager og oven på kager, og så smager sirup jo også fremragende på flødeis.
Vi laver som oftest små portioner. Som regel har vi både hyldeblomstsaft og rabarbersaft i fryseren om vinteren, og her tager vi gerne en pose saft op en gang i mellem og koger ind til en sirup, som kan minde os om sommer, sol og varme.
Vintersirup
Denne appelsinsirup med vanilje er dog særlig lækker om vinteren. Den har en utrolig intens appelsinsmag, som står godt til alt med chokolade. Prøv fx at hælde den oven på en lækker chokoladekage eller på græsk yoghurt med lidt hakket mørk chokolade og hjemmelavet granola.
Siruppen er ganske let at lave og kan fx laves, mens du alligevel laver aftensmad.
Opskrift på appelsinsirup med vanilje
Herunder finder du opskriften på den lækre appelsinsirup med vanilje. Får du lyst til at lave andre spændende ting med appelsiner, så vil jeg lige gøre dig opmærksom på disse opskrifter:
Havtorsnaps med appelsin og vanilje
Appelsinsirup med vanilje
Equipment
- Et sylteglas
Ingredienser
- 2,5 dl friskpresset appelsinsaft (svarer til saften af ca. 3 appelsiner)
- 0,5 dl vand
- 3 dl sukker
- 1/2 vaniljestang
Sådan gør du
- Pres saften af ca. 3 appelsiner, så du har 2,5 dl saft.
- Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud.
- Hæld appelsinsaft i en lille gryde sammen med vand, sukker, vaniljekorn og den tomme vaniljestang.
- Bring langsomt siruppen i kog og lad den simre i ca. 10 minutter, til den begynder at tykne en smule. Er du i tvivl, om siruppen er tyknet nok, kan du tage en skefuld på en kold tallerken og sætte i køleskabet. Efter et par minutter vil den være så afkølet, at du kan se siruppens konsistens.
- Jo længere tid en sirup koger, jo tykkere vil den blive. Hvis du synes, at den er lige tynd nok, så kog den ind i længere tid, og hvis du omvendt synes, at siruppen er blevet for tyk, så tilføj lidt vand, giv den et nyt hurtigt opkog og tag den af varmen.
- Når siruppen er færdig, hælder du den på et rent, skoldet sylteglas eller -flaske. Du kan fint lade den tomme vaniljestang blive i – det ser dekorativt og indbydende ud.