Varme retter

Ovnbagte fyldte butternut squash

Bagte fyldte butternut squashFyldte butternut squash er en af de retter, man bliver nødt til at lave mindst én gang hvert efterår. Hvorfor? Fordi græskar er sundt, og fordi bagt butternut squash smager absolut vidunderligt.

Fra Afrika til Danmark

Mit yndlingsgræskar er butternut squash eller moskusgræskar, som det kaldes på dansk. Jeg smagte det første gang, da jeg rejste rundt i Afrika for snart 25 år siden. Det var på en lillebitte restaurant i Zimbabwe, hvor jeg netop fik serveret ovnbagt, fyldt butternut squash.

Erindringen sidder knivskarpt i min hukommelse, for det var en madoplevelse ud over det sædvanlige. For det første, fordi det var noget, jeg aldrig havde smagt før og for det andet, fordi det smagte fuldstændig fantastisk. Især efter mange, mange aftensmåltider, som havde bestået af kogte ris, spinat og bønner. Jeg spiste nemlig ikke kød de mange måneder, jeg var på eventyr i Afrika.

Denne opskrift er dog med kød, og derfor kan du lave retten uden tilbehør, for de fyldte græskar indeholder både kød, grøntsager og quinoa og er utroligt mættende.

Butternut squash eller moskusgræskar

Opskrift på ovnbagte fyldte butternut squash (6 personer)

  • 3 butternut squash
  • 20-30 g smør
  • en stængel frisk rosmarin
  • havsalt
  • 100 g hvid quinoa
  • 2 fed hvidløg
  • 2 store løg
  • 1 spsk olivenolie
  • 1 spsk æbleeddike
  • 500 g hakket oksekød
  • 1/2 frisk chili – du bestemmer selv, hvor stærk den skal være
  • 1 spsk paprika
  • salt og peber
  • en stængel frisk rosmarin
  • 3-4 spsk græskarpuré
  • 1 dåse hakkede tomater
  • 140 g tomatpuré (en stor dåse)
  • ca. 1,5 dl hønsefond (vand + en bouillonterning)
  • revet ost – gerne en med smag, fx en parmesan, pecorino eller primadonna eller en blanding af en smagfyld ost sammen med mozarella

Skyl og halver butternut squashene. Prik huller i kødet med en gaffel og læg dem på en stor bageplade beklædt med bagepapir. Læg klatter af smeltet smør på og drys med havsalt og frisk rosmarin. Sæt græskarene i ovnen i ca. 30-45 minutter ved 200 grader, alt efter hvor store de er.

Mens græskarene er i ovnen, laver du kødfyldet og koger quinoa.

Sæt quinoa over at koge i en lille gryde med forholdet to dele vand til en del quinoa. Drys lidt salt i vandet og kog quinoaen i ca. 15 minutter.

Hak løg og hvidløg i stykker og svits dem i olienolien i en gryde. Tilsæt en spsk æbleeddike og lad den koge ud i løgene.

Tilsæt derefter det hakkede oksekød, som du bruner godt af.

Krydr med paprika og frisk chili, salt og peber og frisk rosmarin.

Tilsæt nu græskarpuré, en dåse tomatpuré og en dåse hakkede tomater. Rør godt rundt i kødet og tilsæt derefter hønsefond.

Lad kødet stå og småsimre i 5 minutter og bland derefter quinoaen i, når den er kogt færdig.

Når græskarene er bagt møre i ovnen, tager du dem ud og skærer kødet fra. Det gør du ved at udhule græskaret med en spiseske, hvorefter du skærer kødet ud i mindre bidder på et skærebræt. Læg græskarkødet i kødgryden og smag til med salt og peber.

Fordel kødblandingen i de udhulede græskar, drys ost over og sæt dem i ovnen igen i ca. 10 minutter ved 200 grader.

Tag græskarene ud og server dem med friske krydderurter direkte på et fad eller en tallerken.

God fornøjelse med dine ovnbagte fyldte butternut squash! Er du vild med græskar, kan jeg anbefale dig også at prøve at lave græskarsuppe ved at bage et helt græskar i ovnen.

Fyldt butternut squash

Forrige indlæg Næste indlæg

Måske vil du også synes om

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar