Menu
Madbrød

Focaccia med rosmarin, tomater og havsalt

Focaccia med rosmarin

Italiensk focaccia med rosmarin og havsalt er virkelig nemt at lave. Altså virkelig nemt. Jeg plejer at røre dejen sammen om aftenen – det tager ca. 2 minutter – og næste morgen har vi friskbagt focaccia-brød. Du kan også lave det som madbrød til aftensmaden eller til ostebordet. Så bliver friskbagt brød ikke nemmere.

Hjemme hos os er vi vilde med focaccia – både os voksne og vores børn. Det smager virkelig fremragende, og det bedste af det hele er, at det er så pærenemt at lave.

Og det er det, fordi der for det første næsten ingen arbejde er i at lave det, og fordi det ingen tid tager. Du skal ikke ælte i evigheder, og du skal ingen armkræfter bruge. Brødet laver ikke sig selv, men det er lige før!

Hjemmebagt focacciabrød

Friskbagt og dryppende af olivenolie

Tænderne løber næsten i vand, mens brødet er i ovnen, for det dufter i hele huset, og kan få enhver syvsover ud af sengen. Friskbagt knaser det af sprødhed samtidig med, at brødet er svampet blødt og lækkert indeni. Bundet glinser en smule af olivenolie, og det smager næsten, som sidder man på en lille veranda i Toscana, mens kirkeklokkerne kalder til kirkegang og cikaderne synger i buskene.

Du kan lave focaccia med hvad som helst på toppen: Friske tomater, krydderurter, bare salt eller med oliven, hvidløg eller lignende. Bare prøv dig frem. En af mine ynglingsvarianter er dog foccacia med rosmarin og havsalt!

Opskrift på focaccia med rosmarin, tomater og havsalt

 • 4 dl lunkent vand
 • 1 pose tørgær (eller 25 g alm. gær)
 • 2 tsk havsalt
 • 180 g durummel
 • 180 g hvedemel
 • ca. 1/2 dl olivenolie
 • friske rosmarinkviste
 • ca. 12 små tomater
 • flager af havsalt til toppen

Dag 1:

Rør tørgæren ud i det kolde vand.

Tilsæt begge meltyper og salt. Rør dejen godt med en ske – ikke på maskine, men i hånden. Det tager ca. et par minutter. Dejen skal være godt klistret, men må endelig ikke være alt for tynd. Hvis du synes, den er for sjasket, så tilsæt en smule mere mel, så den bliver lidt mere fast og sej i det.

Film skålen og stil den på køl til næste dag.

Dag 2:

Tag skålen ud af køleskabet og lad den stå på bordet i ca. 10 minutter. Hæld derefter forsigtigt dejen over i en lille bradepande beklædt med bagepapir. Lad den stå og hæve i ca. 1/2 – 1 time.

Hæld olivenolie over dejen i en tynd stråle og prik små huller med en finger. Læg tomater jævnt fordelt. Drys havsalt og frisk rosmarin hen over dejen og bag derefter brødet i ovnen med 210 grader i ca. 30 minutter.

Rigtig god fornøjelse med det lækre foccacia med rosmarin og havsalt!

Lav din egen focaccia med rosmarin og cherrytomater

Om forfatteren

Trine er freelance-skribent og blogger med en passion for æstetik, det gode liv, litteratur og bevidst nærvær.

Ingen kommentarer

  Læg en kommentar