Lav din egen lækre hybeneddike, som du kan bruge i efterårets gryderetter, marinader og salatdressinger. Den smukke kryddereddike er let at lave og gør madlavning i en mørk tid lidt sjovere. Og så pynter dem smukt på køkkenbordet.
Orange-rød kryddereddike
Det er altså bare lidt sjovere at lave mad, når man kan smagsgive med en kryddereddike, man selv har lavet. Og det er faktisk ret nemt at lave sin egen hybeneddike.
Først renser du og tørrer dine indsamlede hyben, hvorefter du kommer dem i eddike og lader dem stå og trække. Fordi eddiken konserverer, kan du lade hybenskallerne blive i lige så længe, du ønsker. Det vil sige, at du kan enten si dem fra eller du kan lade dem blive i, indtil der kun er en lille rest hybeneddike tilbage.
Det ser flot ud at lade hybenskallerne blive i. Efterhånden vil kryddereddiken tage mere og mere farve og blive nærmest orange-rød.
Du kan enten bruge helt tørrede hyben eller semi-tørrede. Jeg anvender semi-tørrede, da jeg synes, de afgiver lidt mere smag – men det er nok en smagssag. Du kan evt. lave to hybeneddiker: En med semi-tørrede og en med helt tørrede hyben og se, hvilken en, du bedst kan lide.
Opskrift på hybeneddike
Lige herunder finder du den helt enkle opskrift på kryddereddike lavet på hyben. Eddiken er så flot, at den også egner sig som værtsgave, så lave endelig flere flasker, når du først er i gang. Det er en god måde at give gaver på. Gaver, som både er bæredygtige, særlige og lavet med hjertet.
Se også disse opskrifter med hyben, som viser hvordan, du tørrer dine hyben og hvordan du laver den lækreste hybensalt – i øvrigt en fin gave sammen med hybeneddiken:
Hybeneddike
Equipment
- En glasflaske
Ingredienser
- 2 dl klar eller lyd eddike
- 1 dl semitørrede eller tørrede hybenskaller
Sådan gør du
- Allerførst skal du selvfølgelig have renset og tørret dine hyben. Det kan du se, hvordan du gør lige her: Tørrede hyben.
- Hæld eddiken i en glasflaske med en bred hals. Du kan bruge lige præcis den eddike, du ønsker eller har på lager. Jeg bruger helst en helt almindelig klar lagereddike, da jeg synes den tager bedst imod smag og eddiken bliver smukkest.
- Hæld dine tørrede eller semitørrede hybenskaller i eddiken og vend flasken på hovedet en gang.
- Lad hybenskallerne stå og trække i eddiken i min. 1 måned, før du begynder at bruge af eddiken. Efterhånden vil kryddereddiken begynde at tage farve fra hybene.