En hjemmelavet lakridssirup smager skønt på is og desserter og kan laves på ingen tid. Siruppen laves på rålakridspulver, og du kan lave den så stærk eller så mild, som du ønsker det.
(Dette blogindlæg indeholder affiliatelinks– læs mere nederst på siden)
Lakrids for alle pengene
Lakridssirup er en lækker sort sirup med en intens og skøn lakridssmag. Sirup er jo nærmest koncentreret smag og det gælder stort set hvilken som helst sirup. På samme måde som sauce koger man smagen ind, så den bliver kraftig og tydelig, og konserveret i sukker kan den holde sig i lang tid.
Lakridssirup er en nem lille sirup at lave – med en stor smag. Den kommer til at smage sådan helt bolcheagtig af lakrids, og det er en smag, der passer særdeles godt til is eller sammen med en kage med noget syrligt, fx en rabarberkage med flødeskum eller creme fraiche til, hvor der lige hældes en tynd stråle lakridssirup over. Du kan selvfølgelig også bruge siruppen ovenpå græsk yoghurt, fx sammen med en klat hjemmelavet rabarberkompot.
Når du laver siruppen, kan du enten lave den til den tynde side eller til den tykke side. Jo tykkere den bliver, jo mere koncentreret bliver den også. Jeg koger gerne en lakridssirup til den lidt tynde side, så man ikke får helt den fornemmelse af, at man sidder og spiser slik, og så den kan blande sig med det, man hælder siruppen udover. Ønsker du en mere tyk sirup, koger du den blot lidt længere.

Opskrift på lakridssirup
Lige nedenunder finder du opskriften på den nemme sirup med lakridssmag. Siruppen kan holde sig i flere uger og sikkert også en måned eller to.
Find inspiration til, hvad du skal spise din lakridssirup sammen med her:
Marengsreder med lakrids og hindbær
Pandekager – vores bedste familieopskrift


Lakridssirup
Ingredienser
- 4 dl sukker
- 3 strøgne spsk rålakridspulver
- 4 dl vand
- Evt. sort slikfarve
Sådan gør du
- Rør sukker sammen med rålakridspulver i en lille gryde og tilsæt derefter vand. Ønsker du en meget stærk lakridssirup, kan du tilsætte en smule mere pulver, og ønsker du en lidt mildere sirup, kan du tilsætte en smule mindre.
- Bring gryden langsomt i kog og lad den simre i ca. 20-30 minutter, til den begynder at tykne. Siruppen skal koge ind til næsten det halve – alt efter, hvor tyk, du ønsker den.
- Er du i tvivl, om siruppen er tyknet nok, kan du tage en skefuld på en kold tallerken og sætte i køleskabet. Efter et par minutter vil den være så afkølet, at du kan se siruppens konsistens.
- Når siruppen er kogt ind til den tykkelse, du ønsker, hælder du den på et rent, skoldet sylteglas eller -flaske. Tilsæt evt. sort slikfarve, hvis du gerne vil have den helt sort. Du tilsætter farven dråbevis, indtil siruppen ser fin og sort ud.
- Bruger du siruppen dagligt, kan du fint opbevare den ved stuetemperatur, men bruger du den ikke i et stykke tid, så sæt den på køl.
Rålakridspulver
Når jeg laver lakridssirup bruger jeg ægte rålakridsekstrakt (eller -pulver), som er lakridsrod, der er pulveriseret og frysetørret. Det køber jeg som oftest hos Helsebixen, som har – hold fast – fri fragt på alle ordrer og en enormt hurtig levering. Det kan jeg godt lide – både at jeg kan nøjes med at lægge en mindre ordre uden at skulle betale en bondegård i fragt, og at mine varer ankommer allerede næste morgen.
Hos Helsebixen køber jeg også sort slikfarve. Ikke at jeg som sådan er til farve- og tilsætningsstoffer, men en gang i mellem er det bare sjovt at lave noget, der har en effekt. Sort slikfarve kan du bruge til at lave din lakridssirup helt sort, hvilket ser meget smukt ud, når den fx hældes over en is.

(Dette blogindlæg indeholder affiliatelinks, hvilket betyder, at jeg tjener en skilling, hvis du klikker dig videre og foretager et køb. Jeg linker kun til varer og produkter, som jeg enten selv bruger eller som jeg vil anbefale. Klikker du på et link og køber, så støtter du samtidigt mit arbejde med at udvikle opskrifter, som jeg kan lægge ud til dig og alle andre – ganske gratis.)