Menu
Kryddereddiker

Brombærbalsamico

Hjemmelavet brombærbalsamico

Lav din egen brombærbalsamico med en dyb rød farve, som du kan bruge i vinterens retter, i salater og på kød. Balsamicoen er nem at lave og er en ægte lille delikatesse at have stående i sit køkken.

Balsamico lavet på brombær

Det er da så hyggeligt lige at have sin helt egen brombærbalsamico til at stå og koge ind på komfuret, mens man går rundt og sysler i køkkenet. Balsamicoen er virkelig let at lave og kræver ikke mange armkræfter. Men huset kan godt komme til at lugte lidt af eddike en times tid.

Balsamicoen laves på friskplukkede brombær, æblemost og lys eddike. Disse tre ingredienser gør, at man i princippet kan få en helt forskellig smag alt efter, hvad man vælger at bruge. Er brombærrene plukket tidligt på sæsonen eller er de meget modne? Hvor syrlig en æblemost anvendes? Og hvilken eddike koges balsamicoen ind med?

Det er alt sammen noget, der påvirker smagen, og derfor er det vigtigt, at du smager balsamicoen til, så forholdet mellem surt og sødt er i balance.

Har du æbler i haven, er det helt oplagt at presse dem til en lækker, ren og smagfuld æblemost, som du kan lave din balsamico på – så har du også fuld udnyttelse af havens og naturens råvarer. Har du ikke æbler i haven, kan du bruge en god, ufiltreret æblemost fra supermarkedet.

Brombærbalsamico

Opskrift på brombærbalsamico

Lige her neden for finder du opskriften på hjemmelavet balsamico med brombær. Brug gode modne brombær. Smagen bliver absolut bedst, hvis du bruger vilde brombær, som har en mere krydret og intens smag

Før du hopper ned til opskriften på balsamico med brombærsmag, vil jeg lige opfordre dig til også at tjekke disse opskrifter med brombær ud – måske det kunne inspirere dig:


Brombærmarmelade med mandler og appelsin

Brombærsyltetøj med lakrids

Brombæreddike

Brombærgelé

Brombærlikør


Se alle opskrifter med brombær

Hjemmelavet brombærbalsamico

Brombærbalsamico

Lav din egen brombærbalsamico med en dyb rød farve, som du kan bruge i vinterens retter, i salater og på kød. Balsamicoen er nem at lave og er en ægte lille delikatesse at have stående i sit køkken.
Forb. tid 5 min
Tilb. tid 45 min
Ret Kryddereddike
Køkken Dansk

Equipment

 • Glasflaske

Ingredienser
  

 • 400 g brombær
 • 4 dl lys eddike
 • 4 dl æblemost
 • 80 g rørsukker
 • 2-3 spsk syltesukker
 • salt og peber

Sådan gør du
 

 • Blend brombærrene og kom puréen i en gryde sammen med eddike og æblemost.
 • Bring blandingen op til kogepunktet, og tag det derefter af varmen. Hæld det gennem en sigte, så du får sorteret alle de små kerner fra brombærrene fra.
 • Lad det koge op igen – denne gang sammen med rørsukkeret – og lad det derefter stå og småsimre og koge ind i ca. 1/2 time.
 • Tilsæt syltesukker (eller alternativt sukker, hvor der er rørt geleringsmiddel ud i), og lad det simre videre i ca. 10-15 minutter, indtil det har en lækker konsistens, sådan lettere tyktflydende, men ikke for tykt.
 • Smag til med salt og peber og sørg for, at der er en god balance mellem surt og sødt. Tilsæt evt. lidt mere af det ene eller det andet.
 • Lad balsamicoen køle af og hæld den derefter på flaske.
Lav din egen brombærbalsamico

Om forfatteren

Trine er freelance-skribent og blogger med en passion for æstetik, det gode liv, litteratur og bevidst nærvær.

2 Kommentarer

 • Mette
  26. august 2022 at 11:40

  Hej Trine!
  Når du skriver lys eddike, er det så f.eks. klar lagereddike, eller er det noget andet du tænker på?
  Det virker rigtigt spændende og jeg får helt lyst til at prøve at lave det 🙂

  Reply
  • Trine Ellegaard
   27. august 2022 at 6:49

   Hej Mette

   Når jeg skriver lys eddike, betyder det, at du kan bruge hvilken som helst eddike, som er lys i det, fx en hvidvinseddike, en æbleeddike eller blot en klar lagereddike. Eddiker smager lidt forskelligt og nogle er mere syrlige end andre, så det handler om smag og behag. Jeg bruger dog som oftest en økologisk klar lagereddike i mine opskrifter, da jeg synes, den ikke stjæler opmærksomheden sådan smagmæssigt, som de andre godt kan gøre.

   God fornøjelse med det 🙂

   Mange hilsner Trine

   Reply

Læg en kommentar