Menu
Kryddereddiker

Hjemmelavet æblegastrik

Hjemmelavet æblegastrik

Denne lækre og smagfulde æblegastrik tager ingen tid at lave og kræver ikke de store kunster i køkkenet. Og nøj, hvor bliver du glad for at have den stående ved siden af dit komfur. Æblegastrik er smag, så det batter.

Hvad er gastrik egentligt?

Æblegastrik er en fornøjelse at have i sit køkken, og den skal laves, når det er tid til at få æblehøsten i hus. Gastrik er en slags karamelliseret vineddikesirup, som får din sauce til at smage af mere. Tilsæt den derfor i alle dine gode saucer, sammenkogte retter og supper som en smagsgiver på højde med fx piskefløde, som vi jo ofte anvender for at give saucen eller retten mere smag. Gastrikken runder saucen af og gør den smagsmæssigt hel.

Faktisk kan du bruge gastrikken som en sauce i sig selv og blot glasere dit kød med den. Her opnår du virkelig smag, når du serverer et godt stykke kød.

Du kan også bruge gastrikken i vinaigrette og dressinger og evt. som en sirup i drinks eller på en kage eller en dessert. Eller du kan blot hælde den gyldne æblegastrik direkte over din salat.

Lav din egen æblegastrik

Opskrift på æblegastrik

Lige her under finder du opskriften på den hjemmelavede smagsgiver. Presser du selv æblemost hvert efterår, er det selvfølgelig oplagt at bruge den. Du kan også presse nogle få æbler i en almindelig juicepresser for en optimal smag i din gastrik. Og ellers kan du anvende en god ufiltreret æblemost købt i supermarkedet.

Savner du idéer til, hvad du skal lave af din æblehøst, så tjek gerne mine mange andre opskrifter med æbler. Der er alt lige fra sirup og eddike til kager og desserter og brunkål med æblemost. Her er et lille udpluk:


Karamel-æblelikør

Tarte tatin – opskrift på fransk æbletærte

Æblesnaps med rosmarin og peberkorn

Æblesmør med kanel

Æblesirup med vanilje


Se alle opskrifter med æbler

Hjemmelavet æblegastrik

Æblegastrik

Denne lækre og smagfulde æblegastrik tager ingen tid at lave og kræver ikke de store kunster i køkkenet. Og nøj, hvor bliver du glad for at have den stående ved siden af dit komfur. Æblegastrik er smag, så det batter.
Tilb. tid 30 min
Ret Kryddereddike
Køkken Dansk
Antal 1 flaske

Ingredienser
  

  • 200 g sukker
  • 2 dl æblecidereddike
  • 2 dl ufiltreret æblemost
  • et par tørrede laurbærblade

Sådan gør du
 

  • Smelt sukkeret i en lille gryde, til det er helt flydende og næsten begynder at koge.
  • Hæld æblecidereddiken i, men pas på, for sukkeret er meget varmt og vil begynde at sprutte og boble, når du hælder væske i.
  • Rør rundt og tilsæt så æblemosten.
  • Lad sukker-eddikeblandingen stå og småkoge i ca. 20 minutter til en halv time. Gastrikken skal koge ind til lidt mindre end det halve og blive mørk og gylden. Men den må ikke blive helt tyk og sirupsagtig. Den skal nærmere være som en rigtig tynd sirup, der løber. Er du i tvivl, så sluk hellere for tidligt. Du kan altid varme gastrikken op igen. Vær opmærksom på, at gastrikken bliver væsentligt tykkere, når den køler ned.
  • Hæld den færdige gastrik i en flaske, og når den er helt nedkølet, sætter du låg på. Opbevar den ved stuetemperatur i nærheden af komfuret, så du husker at bruge den i dine saucer.
Keyword Efterår, Æbler
Æblegastrik

Om forfatteren

Trine er freelance-skribent og blogger med en passion for æstetik, det gode liv, litteratur og bevidst nærvær.