Kryddereddiker

Hjemmelavet æblegastrik

Hjemmelavet æblegastrikDenne lækre og smagfulde æblegastrik tager ingen tid at lave og kræver ikke de store kunster i køkkenet. Og nøj, hvor bliver du glad for at have den stående ved siden af dit komfur. Æblegastrik er smag, så det batter.

Hvad er gastrik egentligt?

Gastrik er en slags karamelliseret vineddikesirup, som får din sauce til at smage af mere. Tilsæt den derfor i alle dine gode saucer, sammenkogte retter og supper som en smagsgiver på højde med fx piskefløde, som vi jo ofte anvender for at give saucen eller retten mere smag. Gastrikken runder saucen af og gør den smagsmæssigt hel.

Faktisk kan du bruge gastrikken som en sauce i sig selv og blot glasere dit kød med den. Her opnår du virkelig smag, når du serverer et godt stykke kød.

Du kan også bruge gastrikken i vinaigrette og dressinger og evt. som en sirup i drinks eller på en kage eller en dessert. Eller du kan blot hælde den gyldne æblegastrik direkte over din salat.

Presser du selv æblemost hvert efterår, er det selvfølgelig oplagt at bruge den. Og ellers kan du anvende en god ufiltreret æblemost købt i supermarkedet.

Lav din egen æblegastrik

Opskrift på æblegastrik

  • 200 g sukker
  • 2 dl æblecidereddike
  • 2 dl ufiltreret æblemost
  • evt. et par tørrede laurbærblade

Smelt sukkeret i en lille gryde, til det er helt flydende og næsten begynder at koge.

Hæld æblecidereddiken i, men pas på, for sukkeret er meget varmt og vil begynde at sprutte og boble, når du hælder væske i.

Rør rundt og tilsæt så æblemosten.

Lad sukker-eddikeblandingen stå og småkoge i ca. 20 minutter til en halv time. Gastrikken skal koge ind til lidt mindre end det halve og blive mørk og gylden. Men den må ikke blive helt tyk og sirupsagtig. Den skal nærmere være som en rigtig tynd sirup, der løber. Er du i tvivl, så sluk hellere for tidligt. Du kan altid varme gastrikken op igen. Vær opmærksom på, at gastrikken bliver væsentligt tykkere, når den køler ned.

Hæld den færdige gastrik i en flaske, og når den er helt nedkølet, sætter du låg på. Opbevar den ved stuetemperatur i nærheden af komfuret, så du husker at bruge den i dine saucer.

God fornøjelse!

Æblegastrik

Forrige indlæg Næste indlæg

Måske vil du også synes om

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar