Hjemmelavet solbærsaft smager vanvittigt godt og er virkelig nemt at lave. Og så er det en herlig måde at bruge sine solbær på, hvis busken bugner af bær. Solbærsaft drikkes iskoldt fortyndet med vand eller danskvand og er en dejlig læskende saft på en sommerdag.
Sommersaft
Solbærsaft er en rigtig sommersaft. Nogle ville måske kalde det en mormorsaft – noget, man lavede i gamle dage. Men saft af solbær er simpelthen så lækkert og så nemt at lave selv.
Det, der tager længst tid, er at plukke bærrene. Det kan være træls og tidskrævende. Her plejer jeg dog at sige til mig selv, at det er ren mindfulness. En perfekt chance for at være i nuet og mærke sommeren og det nære. Og hvis det er svært at holde ud, kan man jo tage en god lydbog i ørene, mens man plukker.
Selve solbærsaften tager ingen tid at lave. Her koger man blot solbærrene op med vand, sier bærrene fra og koger saften op igen med sukker. Og mere er der ikke i det. Det kan næsten ikke være nemmere.
Den lækre nærmest mørkelilla-røde saft kan nydes med det samme fortyndet med lidt vand eller danskvand og med masser af isterninger i. Men den kan også gemmes til efterår og vinter og drikkes varm med et skvæt rom eller lignende i, fx en skøn hjemmelavet solbærrom. Eller bruges til at lave den lækreste solbærgløgg. Oh la la …
Opskrift på solbærsaft
Lige her under finder du den nemme opskrift på den dejlige saft lavet på havens solbær. Orker du ikke at plukke så mange solbær, kan du halvere portionen – saften er stadig værd at lave, selv om der ikke bliver helt så meget.
Er du i øvrigt vild med solbær, så tjek også lige mine andre opskrifter med solbær. Måske finder du inspiration til lækre ting og sager at lave med dine nyplukkede bær:
Panna cotta med ribs og solbær – opskrift med havens bær
Solbærsaft
Equipment
- 2 patentflasker (1 liters)
Ingredienser
- 700 g solbær
- 1 liter vand
- ca. 600 g sukker
Sådan gør du
- Skyl solbærrene og fjern skidt og blade.
- Kom solbærrene i en gryde sammen med vand og bring det i kog. Lad bærrene koge i ca. 20 min. under låg.
- Hæld saften gennem en sigte og tilbage i gryden.
- Kom sukker i gryden og kog saften op igen. Lad saften småsimre, indtil al sukkeret er opløst.
- Hæld saften på rene, skoldede flasker.
- Fortynd saften med vand eller danskvand ved servering.