Hjemmelavet saft af hyldebær er noget af det lækreste, man kan lave til efterårets mørke, kolde dage. Saften smager fantastisk blandet op med vand og is, men næsten endnu bedre varmet op med lidt honning eller en god rom.
Sort saft
Hyldebærsaft er nemt at lave, smækfyldt med vitaminer og smager fuldstændig fantastisk. Det må være grund nok til at gå ud i naturen eller haven og samle hyldebær i efteråret. Det er hyggeligt at samle hyldebær, og selv om bærrene skal ribbes eller i hvert fald klippes af stænglerne, så er det altså arbejdet værd.
Man får en utrolig smuk, næsten sort saft af de små fine hyldebær. Saften koges med et par syrlige æbler, hvilket giver en rigtig god smag og skaber lidt balance i saftens smag. Smagen er syrlig-sød, og man kan tydeligt fornemme den karakterisktiske smag af hyldebær.
Pas godt på saften
Hyldebærsaft kan enten opbevares på glasflasker eller kommes i poser og fryses ned. Man skal være opmærksom på, at hyldebærsaft af en eller anden grund let gærer. Og hvis saften begynder at gære, og du ikke opdager det, er der stor risiko for, at flasken sprænger, og så kan man ellers tørre hyldebærsaft op i flere dage.
Jeg har heldigvis ikke selv prøvet det, men vi drikker også gerne saften ret hurtigt efter produktionen. Når den blandes op med vand får den en næsten selvlysende rubinrød farve og smager virkelig skønt med et par isterninger. Men allerbedst er det nu, når vi varmer et krus hyldebærsaft om aftenen eller en mørk eftermiddag og blander lidt rom og krydderier i. Det er her, man virkelig mærker, hvor meget man holder af efteråret.
Opskrift på hjemmelavet hyldebærsaft
Du finder den nemme opskrift på hjemmelavet saft af hyldebær lige nedenfor. Hyldebær er modne i september og oktober og kan findes i skovbryn, hegn og krat. Buskene – og nogle gange træerne – er nemme at få øje på, når bærrene er modne. Du skal altid kun plukke bær fra almindelig hyld med det latinske navn Sambucus nigra.
Vær opmærksom på, at hyldebær indeholder en lille mængde blåsyre, som er giftigt at indtage, og derfor skal man altid koge hyldebærrene inden indtagelse. Giftstoffet ødelægges nemlig ved opvarmning.
Får du lyst til at lave mere hjemmelavet saft, så tjek også gerne mine mange andre saftopskrifter. Her er et lille udpluk:
Se alle opskrifter på hjemmelavet saft
Hyldebærsaft
Ingredienser
- 1 kg hyldebær
- 1/2 liter vand
- 3 syrlige æbler
- 1 tsk citronsyre
- ca. 400-500 g sukker pr. liter saft
- atamon
Sådan gør du
- Skyl hyldebærrene og rib dem eller klip bærrene af i klaser af de grove stilke.
- Skær æblerne i grove tern.
- Kom hyldebær og æbler i en gryde med vand og bring gryden i kog. Kog i ca. 15-20 minutter, til bærrene er bristede og du er sikker på, at der ikke er giftstof tilbage i saften.
- Hæld grydens indhold gennem en sigte og ned i en ren skål. Mål saften af.
- Hæld den opmålede saft op i en ren gryde og tilsæt citronsyre og sukker i den mængde, der passer til din mængde saft.
- Giv saften et opkog, så al sukkeret smelter. Smag saften til, så du sikrer dig, at den har den rette sødme.
- Skum saften af og tilsæt atamon for konservering.
- Hæld saften i rene skoldede og atamonskyllede flasker eller kom den på frostposer og opbevar i fryseren.