Syltede bær & frugter

Rysteribs – opskrift på sommerens lækkerier

RysteribsRysteribs er i den grad en af sommerens lækkerier og smager skønt sammen med varme kødretter, som en selvstændig dessert med vaniljeis eller flødeskum eller fx på din morgenmad. 

Rødt og sødt tilbehør med vitaminer

Den der syrligt-søde smag sammen med en tung kødret er en genial ting, for den skaber balance mellem det tunge og det lette, det fede og salte, syrligt og søde. Ældre generationer er gode til at lave rysteribs til deres varme retter gennem sommeren, mens det nok kniber lidt mere med de yngre generationer.

Og det er synd, for det er klassisk og gammel dansk tilbehør, som er en del af vores kulturelle madarv, der helst ikke må forsvinde. Desværre viger mange tilbage for syltede sager, som indeholder sukker. En form for sukkerforskrækkelse, tror jeg, men sukker skal der nu engang til for at sylte og konservere. Og spiser man alt med måde, tænker jeg, at man ikke behøver at være så bange for sukkeret i marmelade. Man kan droppe fredagsslikket i stedet – som jo ikke indeholder vitaminer og antioxidanter, men til gengæld indeholder farve- og tilsætningsstoffer i rigelige mængder.

Alt handler jo i sidste ende om balance!

Neden for finder du opskriften på rysteribs. Opskriften angiver en mindre portion, som passer til et aftenmåltid eller to – vil du have mere, ganger du blot opskriften op.

Rysteribs

Opskrift på rysteribs

  • 300 g nyplukkede ribs
  • 100 g sukker
  • 1/2 tsk citronsyre
  • 1/2 tsk atamon

Skyl og rib bærrene.

Mos ca. 1/2 dl bær sammen med citronsyren. Læg bærrene i en bøtte med låg.

Hæld resten af bærrene over og derefter sukker og atamon.

Ryst bøtten og sæt den på køl. Ryst derefter bøtten nogle gange hver dag, indtil al sukkeret er smeltet – deraf navnet, rysteribs.

Så er ribsene klar til servering – enten til aftensmaden eller som dessert. Du kan også lægge et par skefulde på din skyr eller græske yoghurt til morgenmaden sammen med en god granola – en rigtig sommermorgenmad. God fornøjelse!

Rysteribs

Forrige indlæg Næste indlæg

Måske vil du også synes om

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar