Tarte tatin er en klassisk fransk æbletærte med lækre karamelliserede æbler. Tærten bages med fyldet nedad i en pande og vendes derefter ud på et fad og serveres med is eller letpisket fløde med vanilje. Det er en af de lækreste æbletærte, man kan bage, og så tager det næsten ingen tid.
Fransk æbletærte med karamelliserede æbler
Tarte Tatin hører efteråret til (selv om den kan bages hele året), og denne tærte er noget helt særligt med de karamelliserede æbler, som smager fuldstændigt forrygende sammen med kagedejen og en god klat hjemmelavet vaniljeis.
Og der er nu ikke noget som en dejlig æbletærte en søndag eftermiddag – måske efter en gåtur i skoven eller ved stranden.
Og så er tarte tatin tilmed virkelig nem at lave, selv om den kan se kompliceret ud. Det tager ikke lang tid lige at røre en mørdej sammen og skrælle nogle æbler – smide det hele på en pande og derefter i ovnen. Noget af det bedste er altså en varm tarte tatin med en god is, der smelter nedover kagen. Mums!
Her kan du se opskriften på en god hjemmelavet vaniljeis
Har du ikke tid eller overskud til at lave din egen is, så kan du altid købe et godt bæger is i supermarkedet.
Opskrift på tarte tatin
Lige her neden for finder du den nemme opskrift på den lækre franske æbletærte. Er du vild med æbler eller har du bare masser af æbler fra haven, som du gerne vil bruge på bedste vis, så find også inspiration i disse opskrifter med æbler:
Gammeldags æblekage med makroner og flødeskum
Æblesnaps med rosmarin og peberkorn
Tarte tatin
Ingredienser
Mørdej
- 225 g hvedemel
- 50 g sukker
- 1 lille nip fint salt
- 1 æg
Karamelliserede æbler
- 5-8 æbler – alt efter størrelse
- 200 g sukker
- 100 g smør
- 1 tsk vaniljesukker
Sådan gør du
Mørdejen
- Bland hvedemel grundigt sammen med sukker og et lille nip fint salt.
- Smuldr det kolde smør i, indtil dejen har et udseende som revet parmesan.
- Saml dejen med ægget. Vær opmærksom på, at en mørdej ikke må æltes, den skal kun samles – ellers bliver den "skør".
- Lad dejen hvile på køl 1/2 – 1 times tid.
Karamelliserede æbler
- Skræl æblerne og skær dem i både og fjern kernehuset.
- Smelt sukkeret til karamel på panden – uden at røre i det imens.
- Tilsæt smørret og rør rundt.
- Fjern panden fra blusset og læg æblerne pænt og helt tæt i panden.
- Sæt panden tilbage på svagt blus, så æblerne kan falde lidt sammen og så noget af æblesaften kan koge væk.
- Tag igen panden fra blusset og lad den køle helt af.
Saml kagen
- Rul mørdejen ud til en cirkel, som har samme størrelse som panden.
- Læg dejen ovenpå æblerne og stop den godt ned i kanten hele vejen rundt.
- Sæt panden i ovnen og bag tærten ved 200 grader i 20 – 25 min. til den er smuk og gylden.
- Tag derpå panden ud af ovnen. Læg en stor tallerken eller et fad over panden, og vend med en hurtig bevægelse tærten rundt og ud på tallerkenen/fadet.
- Server tærten lun med en god is eller letpisket fløde, evt. med lidt vanilje i.