Denne æblekage med kanel og crumbletopping serveres med flødeskum og en mørk karamelsauce, som kan laves på 5 minutter. Og det er åh så lækkert. En rigtig efterårskage: Saftig, sprød og smagfuld på én gang og med lækker karamel, der lige sætter prikken over i’et.
En rigtig efterårskage med æbler, kanel og karamel
Æblekage med crumbletopping er i den grad en ægte efterårskage. Det er smagen af æbler og kanel i en saftig kagedej med sprød topping, som overhældes med en mørk og smagfuld karamelsauce og serveres med flødeskum. Bliver det meget bedre? Næppe!
Der er nu ikke noget som æbler og kanel sammen. Det skulle da lige være æbler og kanel og karamel og flødeskum sammen. Det hele er forenet i denne kage. Og det fantastiske er, at kagen hverken er svær eller tidskrævende at lave. Faktisk er den virkelig nem at bage og kan serveres med karamelsauce en times tid efter.
Karamelsauce på 5 minutter
Karamelsauce lyder svært og tidskrævende at lave, men denne karamelsauce laves på kun 5 minutter. Den laves på brun farin og enten sødmælk eller en blanding af mælk og fløde. Saucen får en skøn mørk karamelsmag, som bare står rigtig godt til æblekagen med den sprøde crumble på toppen.
Karamelsaucen laver du, mens kagen er i ovnen, og så er den klar til servering, når kagen er kølet lidt af. Kagen smager selvfølgelig også godt uden karamellen, men den sætter altså lige prikken over i’et og løfter kagen op på et højere niveau.
Se alle opskrifter på æblekager
Opskrift på æblekage med crumbletopping
Opskriften på den vidunderlige efterårskage finder du lige her under. Du kan bruge dine æbler fra haven eller købe nogle gode danske æbler i supermarkedet eller hos din lokale grønthandler. Æblerne må gerne være en anelse syrlige i det, og du kan sagtens bruge madæbler. Det klæder kagen med de syrlige æbler. Har du kun spiseæbler på lager, får du en lidt mere sød kage – men det smager også godt.
Har du mange æbler i haven, så kan det være, du vil finde god inspiration i nogle af mine mange opskrifter med æbler. Her er et lille udpluk:
Æblesnaps med rosmarin og peberkorn
Æblekage med crumbletopping
Equipment
- 1 springform, 22 cm
Ingredienser
Crumbletopping
- 50 g sukker
- 50 g mel
- 50 g smør
Æblekage
- 125 g smør
- 150 g sukker
- 2 store æg
- 250 g mel
- 2 tsk bagepulver
- 1 toptsk kanel
- 1 dl mælk
- 300 g skrællede æbler i både
Karamelsauce
- 125 g smør
- 225 g brun farin
- 1 dl sødmælk eller en blanding af 1/2 dl letmælk og 1/2 dl fløde
- 1 tsk vaniljeekstrakt eller vaniljesukker
Servering
- flødeskum
Sådan gør du
Crumbletopping
- Kom sukker, mel og smør hakket ud i mindre stykker i en røreskål og rør det sammen, til dejen minder lidt om revet ost. Dejen må ikke samles helt, men skal være crumblet. Du kan med fordel bruge en røremaskine.
- Sæt crumbledejen til side.
Æblekage
- Tænd ovnen på 180 grader og smør en 20-22 cm springform.
- Skræl æblerne og skær dem i både – der skal være 300 g.
- Pisk smør og sukker sammen.
- Tilsæt æggene ét ad gangen og pisk med.
- Bland mel, bagepulver og kanel sammen og vend i dejen skiftevis med mælk.
- Vend til sidst i de skrællede æblebåde i dejen og hæld dejen i bageformen.
- Fordel crumbledejen oven på kagedejen og bag kagen i ovnen i ca. 35-40 minutter.
Karamelsauce
- Kom smørret i en mindre gryde og smelt det ved medium varme.
- Tilsæt brun farin og mælk eller blandingen af mælk og fløde.
- Rør godt sammen og bring blandingen i kog.
- Lad karamellen koge i 2 minutter og tag den derefter af varmen. Pas på du ikke koger den for længe, så bliver den for tyk.
- Tilsæt vanilje og lad karamellen køle lidt af inden servering.
Servering
- Server æblekagen med flødeskum og den lune karamelsauce.