Her er et lækkert groft grydebrød med græskar. Jeg er vild med at bage grydebrød. Det er nemt, brødet smager utroligt lækkert og resultatet bliver på forunderlig vis altid godt.
Orange og sort grydebrød
I dette grydebrød med græskar og sorte sesamfrø giver den gul-orange græskar og de sorte frø brødet et rigtig fint farvespil. Brødet ser både lækkert og æstetisk ud, hvilket jeg rigtig godt kan lide. Samtidigt er det groft og fyldigt med en tyk, sprød skorpe. Det er et brød med bid i.
På toppen har jeg drysset græskarkernestøv, som er ristede græskarkerner, der er kværnet til støv i en kaffekværn. Støvet bliver helt orange og er meget smukt at drysse på brødet samtidig med, at det giver en god skorpe.
Du kan nemt lave støvet på enten dag et eller dag to. Jeg bruger kernerne fra selve græskaret, som bliver ristet i ovnen med olie først og evt. krydret, men du kan selvfølgelig også lave støv af de grønne græskarkerner. Så får støvet blot en anden farve.
Se opskriften på ristede græskarkerner her.
Opskrift på grydebrød med græskar og sorte sesamfrø
Grydebrød er måske den nemmeste slags brød at bage overhovedet, fordi det er æltefrit. Det er derfor meget nemt at have med at gøre – samtidigt med, at det smager fremragende.
Det er godt at give dejen tid til at udvikle smag. Derfor hæver dette brød på køl natten over. Dej skal dog også bruge stuetemperatur for at hæve, så sørg for, at lade det få stuetemperatur, når du tager det ud af køleskabet, og inden du sætter det i ovnen. Så når det nemligt også at hæve færdigt.
Nysgerrig efter flere opskrifter på grydebrød? Her er et par stykker og tjek også gerne opskrifterne på alle de andre lækre gærbrød:
Kartoffelgrydebrød med rosmarin
Grydebrød med rødbeder og oregano
Grydebrød med græskar og sorte sesamfrø
Equipment
- 1 emaljegryde eller støbejernsgryde
Ingredienser
- 130 g revet hokkaido-græskar
- 5 dl vand
- 5 g gær
- 1 spsk salt
- 40 g sorte sesamfrø
- 100 g finvalset havregryn
- 100 g fuldkornshvedemel
- 400 g hvedemel
- evt. græskarkernestøv
Sådan gør du
Dag 1
- Skræl og riv græskarret. Du skal ca. bruge en kvart græskar – alt efter hvor stort det er.
- Rør gæren ud i vandet og tilsæt salt, sesamfrø og havregryn.
- Tilsæt revet græskar.
- Tilsæt først det grove mel og derefter det lyse mel lidt efter lidt. Rør godt. Dejen skal være klistret, men må ikke være alt for tynd.
- Når dejen er rørt godt sammen, stiller du den på køl i en skål dækket med film. Jeg plejer også at lægge en tallerken hen over filmen, så jeg er sikker på, det ikke ryger af. Du kan også komme dejen i en stor kondibøtte med låg eller lign.
- Lad dejen hæve til næste dag.
- Hvis du ligger inde med ristede græskarkerner, kan du knuse dem til støv i en kaffekværn og drysse det hen over brødet på dag 2 – det giver en dejlig sprød skorpe og ser smukt ud.
Dag 2
- Tag dejen ud af køleskabet og varm ovnen op til 240 grader varmluft. Sæt en emalje- eller støbejernsgryde ind i ovnen med låg ved siden af (altså åben) og varm begge dele med op det sidste stykke tid.
- Når både ovn og gryde er varm (ca. 30 min.), tager du gryden ud (pas på, den bliver meget varm), drysser lidt mel i og vender forsigtigt dejen over i gryden. Drys evt. med græskarkernestøv.
- Sæt gryden i ovnen og bag brødet med låg på i 20 minutter. Tag derefter låget af og bag fortsat i ca. 15 minutter.
- Lad brødet køle godt af, inden du skærer i det.