Her er et lækkert groft grydebrød med græskar. Jeg er vild med at bage grydebrød. Det er nemt, brødet smager utroligt lækkert og resultatet bliver på forunderlig vis altid godt.
Orange og sort grydebrød
I dette grydebrød giver den gul-orange græskar og de sorte sesamfrø brødet et rigtig fint farvespil. Brødet ser både lækkert og æstetisk ud, hvilket jeg rigtig godt kan lide. Samtidigt er det groft og fyldigt med en tyk, sprød skorpe. Det er et brød med bid i.
På toppen har jeg drysset græskarkernestøv, som er ristede græskarkerne, der er kværnet til støv i en kaffekværn. Støvet bliver helt orange og er meget smukt at drysse på brødet samtidig med, at det giver en god skorpe.
Opskrift på grydebrød med græskar og sorte sesamfrø (1 brød)
- 5 dl vand
- 5 g gær
- 1 spsk salt
- 40 g sorte sesamfrø
- 130 g revet hokkaido-græskar
- 100 g finvalset havregryn
- 100 g fuldkornshvedemel
- 400 g hvedemel
- evt. græskarkernestøv
Dag 1:
Skræl og riv græskarret. Du skal ca. bruge en kvart græskar – alt efter hvor stort det er.
Rør gæren ud i vandet og tilsæt salt, sesamfrø og havregryn.
Tilsæt revet græskar.
Tilsæt først det grove mel og derefter det lyse mel lidt efter lidt. Rør godt. Dejen skal være klistret, men må ikke være alt for tynd.
Når dejen er rørt godt sammen, stiller du den på køl i en skål dækket med film. Jeg plejer også at lægge en tallerken hen over filmen, så jeg er sikker på, det ikke ryger af.
Lad dejen hæve til næste dag.
Dag 2:
Tag dejen ud af køleskabet og varm ovnen op til 240 grader. Sæt en støbejernsgryde ind i ovnen med låg på og varm den med op det sidste stykke tid.
Når både ovn og gryde er varm, tager du gryden ud (pas på, den bliver meget varm), drysser lidt mel i og vender forsigtigt dejen over i gryden. Hvis du ligger inde med ristede græskarkerner, kan du knuse dem til støv i en kaffekværn og drysse det hen over brødet – det giver en dejlig sprød skorpe og ser smukt ud.
Sæt gryden i ovnen og bag brødet med låg på i 20 minutter. Tag derefter låget af og bag fortsat i ca. 15 minutter.
Lad brødet køle godt af, inden du skærer i det. Det egner sig fortrinligt til ost og pålæg.
God fornøjelse med dit grydebrød med græskar.