Menu
Gærbrød

Rustikt brød

Hjemmebagt rustikt brød

Dette hjemmebagte brød er rustik, sejt og fyldigt og passer virkelig godt til supper og bonderetter, hvor man bruger brødet som ske. Det kan bages på en dag eller du kan lade det hæve natten over. Det kunne ikke være lettere.

Rustikt brød til varme retter

Her om vinteren får vi ofte disse her lækre varme retter som spansk bondegryde, simreretter og grove supper. Og til disse retter kræves der et særligt hjemmebagt brød, som er lidt rustikt og groft i det. Brødet her er lavet på durummel og hvedemel, men vil du have det grovere, kan du sagtens udskifte fx en tredjedel af melet med groft mel.

Dejen kan du lave om morgenen, lade det stå og hæve i en skål hele dagen, og så bage det til aftenen, mens du tilbereder aftensmaden. Og vupti er det friskbagt, rustikt brød til maden, som kan rives i store, grove stykker eller skæres i fine stykker og spises med smør.

Bag dit eget nemme rustikke brød

Opskrift på rustikt brød (2 stk.)

  • 7,5 dl koldt vand
  • 10 g gær
  • 2 spsk salt
  • 400 g durummel
  • ca. 650 g hvedemel

Rør gæren ud i det kolde vand – der er ingen grund til at bruge røremaskinen, du kan blot røre dejen sammen i en STOR dejskål med en grydeske af træ.

Tilsæt salt og mel og rør med grydeskeen indtil dejen bliver rigtig tung at røre i. Den skal være klistret, men tykkere i konsistensen end havregrød og meget mere sej.

Lad dejen hæve i et køligt rum med et klæde over – enten hele dagen eller indtil næste dag. Dejen kan sagtens stå ude og behøver ikke at komme i køleskabet, men der må ikke være alt for varmt, for så overhæver dejen.

Når dejen er hævet, drysser du en smule mel ned i dejskålen og løfter dejen over på en bageplade med bagepapir. Her kan du dele dejen med en tynd dejskraber ved at hakke dejen over (ikke skære, for så skære du luften ud af dejen og den bliver helt flad). Dejen må gerne se lidt rodet ud på bagepladen, for det er med til at give brødet det rustikke udseende.

Tænd ovnen på højeste temperatur – ca. 275 grader – og lad brødene efterhæve i ca. 30 minutter, mens ovnen varmer op.

Sæt brødene i den varme ovn og bag dem i ca. 15 minutter ved 275 grader, skru derefter ned for varmen til 220 grader og bag dem videre i ca. 30 minutter. Brødene er færdige, når de lyder hule, når du banker på dem.

God fornøjelse!

PS/ Det rustikke brød smager også helt perfekt sammen med en hjemmelavet aioli.

Rustikt brød

Om forfatteren

Trine er freelance-skribent og blogger med en passion for æstetik, det gode liv, litteratur og bevidst nærvær.

Ingen kommentarer

    Læg en kommentar