Varme retter

Spansk bondegryde – en varm og nærende simreret

Spansk bondegryde med chorizoSpansk bondegryde er en af vores absolutte favoritter, når det kommer til varme, nærende gryderetter. Og i denne kolde vintertid er det, som om kroppen kræver varm mad at nære sig på.

Bondegryden er en simreret, som indeholder kalvebov, spansk chorizo og bønner, og den smager altså … fantastisk. Vi har testet den på både venner og familie, og opskriften bliver hver gang opkrævet, forlangt. Hver gang har vi lovet, at den kommer på bloggen, og nu synes vi, det er på tide endelig at dele den.

Langsom simreret

Retten er sådan en, der skal stå og simre et par timer, så det er en rigtig weekendret. Til gengæld kan du lave til to dage, når nu du er i gang, og tro mig, du har lyst til mere næste dag. Så tag dig god til til at kredse dig om at lave denne skønne, nærende ret.

Vi spiser ofte kogte speltkerner, bygkerner eller lignende til spansk bondegryde, men i virkeligheden behøver du kun et lækkert rustikt brød til, som du kan dyppe i den velsmagende sauce. Du kan også koge ris til, kartofler eller kartoffelmos. Og hvis du bliver lige så glad for denne ret, som vi er, kan du jo variere, hvad du serverer gryden sammen med.

Spanskinspireret gryderet

Opskrift på spansk bondegryde (til ca. 6-8 pers. eller til to dage for en familie)

  • ca. 2 – 2,5 kg kalvebov eller oksebov
  • 5 fed hvidløg
  • 1/2 chili
  • olivenolie
  • 3 dåser grofthakkede tomater eller hjemmelavet tomatsauce
  • 1/2 øl
  • 4 laurbærblade
  • 200 g chorizopølse – gerne en spansk lufttørret
  • 5 løg
  • 150 g oliven – grønne eller sorte med sten
  • 1 dåse hvide bønner
  • vand
  • salt og peber

Skær kalveboven i mindre, ikke alt for tykke skiver og brun kødstykkerne af i olivenolie i en stor gryde. Da portionen er stor, er du nødt til at gøre det ad flere omgange. Læg tilsidst alle kødstykkerne ned i gryden.

Hak hvidløg og chili og kom det ned i gryden til kødet sammen med laurbærblade, den halve øl og hakkede tomater/tomatsauce. Lad nu retten simrekoge i ca. 1 1/2 – 2 timer til kødet er helt mørt.

Skær chorizopølserne i grove skiver og løgene i kvarte eller i både, hvis de er store, og læg dem ved. Tilsæt evt. lidt vand, men pas på med ikke at hælde for meget i, så saucen mister smag.

Kog i ca. 10 minutter mere.

Hæld væden fra bønner og oliven hæld dem i gryderetten. Kog i yderligere 5 minutter.

Server spansk bondegryde med rustikt brød til eller med ris, perlebyg, kartoffelmos eller lignende.

God fornøjelse!

Spansk bondegryde

Forrige indlæg Næste indlæg

Måske vil du også synes om

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar