Her får du opskrift og fremgangsmåde til at lave den gode andesteg dagen før juleaften. Der er en stor forskel på at stege anden dagen før og have lidt mindre stress på omkring julemiddagen – og anden smager mindst lige så godt. Læs med her og se, hvordan du gør.
Steg anden dagen før
At lave andesteg dagen før juleaften kan virkelig anbefales. Når anden er stegt, skærer du den ud i store stykker og gør den klar til at blive varmet op lige inden julemiddagen. På den måde kan du stege din and i ro og fred uden gæster i huset, og du slipper samtidig for, at det bliver alt for hektisk juleaften lige inden julemiddagen. Kort sagt: stressfri juleaften.
Vi steger anden den 23. december hvert eneste år, og andestegen smager altid fremragende.
Fordelen ved at tilberede din andesteg dagen før er, at du kan lave den gode sauce på skroget. Og på denne måde får saucen virkelig tilført den fantastiske andesmag.
Når anden er stegt færdig, skærer du brystet, lårene og vingerne fra – de skal forblive hele, og altså ikke i små stykker som til servering – og lægger dem klar på en bradepande til næste dag. Lige inden opvarmningen, smører du andestykkerne med fedtet fra andefonden, så de bevarer saft og smag under opvarmningen. Og du vil ikke kunne smage, at anden er stegt dagen i forvejen.
And med sprødt skind
Vær opmærksom på, at det ind imellem godt kan være svært at få skindet på en and til at blive sprødt, fordi ænder har et tykt fedtlag under huden. Der kan være forskel på tykkelsen, og derfor kan du opleve, at selv om du benytter samme fremgangsmåde, kan sprødheden variere for hver gang, fordi ænderne er forskellige.
Bliver skindet ikke sprødt, er det derfor ikke nødvendigvis, fordi du har gjort noget forkert. Det er blot anden, der har et tykt fedtlag, som er svært at stege sprødt.
Opskrift på andesteg dagen før og den store julemiddag
Nedenfor finder du opskriften på, hvordan du tilbereder din andesteg dagen før juleaften. Det er nemt, og når du først har gjort det én gang, er jeg sikker på, at du vil fortsætte med det år efter år.
Resten af julemiddagen skal jo helst også køre helt gnidningsfrit, og jeg har lavet en hel guide med hjælp og opskrifter til at forberede julemiddagen over to dage. Både guide og opskrifter finder du her:
Sådan laver du julemiddagen – en guide
Sådan laver du en god risalamande juleaften
Hjemmelavet kirsebærsauce til juleaften
Hjemmelavet tranebærsauce til risalamanden
Se alle opskrifter til julemiddagen
Andesteg dagen før
Ingredienser
- 1 hel and (ca. 3 kg)
- salt og peber
- 2 løg
- 3 æbler
- 1 god håndfuld svesker
- smør til pensling
Sådan gør du
- Tag anden ud af køleskabet en time før, du har tænkt dig at komme den i ovnen, så den ikke er helt gennemkold, når den skal steges.
- Kig anden efter for fjerrester og, hvis det ikke allerede er gjort, rens den for indmad. Dup anden tør med køkkenrulle og gnid den grundigt med salt og peber både indvendigt og udvendigt.
- Skyl æblerne og pil løgene og skær begge dele i både. Fyld anden med æbler, løg og svesker og bind den til med kødsnor og/eller kødnåle, så fyldet ikke falder ud.
- Tænd ovnen på 200 grader og læg anden med brystet nedad på en bagerist med en bradepande under. Hæld ca. 5 dl vand i bradepanden. Steg anden i ca. 1/2 time.
- Nu skal du vende anden, så den ligger med brystet opad. Skru ovntemperaturen ned til 150 grader og steg anden færdig – det tager ca. 2-2 1/2 time alt efter størrelsen på anden. Sørg for at pensle andestegen med smør (eller spray med spraysmør) flere gange undervejs, så skindet bliver sprødt og flot gyldent.
- Du tjekker, om andestegen er færdigstegt, ved at prikke ved lårene med en lille kniv. Er kødsaften helt klar, er anden færdigstegt. Tjek evt. også kernetemperaturen i anden med et stegetermometer – den skal være 75 grader.
- Når du kan konstatere, at anden er færdigstegt, skruer du ovntemperaturen op på 225 grader og steger anden, til skindet bliver helt sprødt – ca. 5 minutter.
- Tag anden ud af ovnen og lad den hvile lidt, inden du skærer den brystet, lårene og vingerne fra i hele, store stykker (og altså ikke i små stykker som til servering) og lægger dem klar på en bradepande til næste dag.
- Juleaften: Lige inden opvarmningen, smører du andestykkerne med fedtet fra andefonden, så de bevarer saft og smag under opvarmningen. Varm andestykkerne i ca. 20-30 minutter ved 180 grader.