Denne smukke rubinrøde tranebærsauce er et lækkert alternativ til den klassiske kirsebærsauce til risalamanden. Men du kan også bruge den som en marmelade på brød eller til kødretter og vildt. Jo mere du koger den ind, jo tykkere og mere marmelade-agtig vil den blive.
Rubinrød bærsauce
Hjemmelavet tranebærsauce får den smukkeste rubinrøde farve – en ægte julefarve. Og så smager denne bærsauce simpelthen bare så skønt. Risalamande har vi for vane at servere med en klassisk kirsebærsauce, men der findes jo i virkeligheden utallige forskellige syrlige og lækre saucer at hælde på sin risalamande.
Tranebærsauce minder smagsmæssigt en del om kirsebærsauce, men konsistensen er anderledes og knap så flydende. Jeg er selv helt tosset med tranebærsauce, som jeg synes har en vidunderlig syrlig smag, der balancerer fløden i risalamanden godt. Og så er saucen simpelthen så smuk med sin julerøde farve, som danner en fin kontrast til den hvide risalamande.
I denne sauce har jeg tilsat vanilje, men du kan tilsætte lige præcis de krydderier, du holder allermest af. Det kunne fx være en kanelstang eller hele nelliker. Du kan også tilsætte lidt fintrevet appelsinskal, som bidrager gevaldigt til julesmagen.

Opskrift på hjemmelavet tranebærsauce
Du finder opskriften på den alternative sauce til risalamanden nedenfor. Du kan anvende både frosne og friske tranebær. Og det er jo helt oplagt at købe en bakke friske tranebær, der typisk lander i butikkerne allerede i november. Og de friske bær kan bruges til et hav af lækre sager.
Se alle opskrifter med tranebær her.
Men måske har du lyst til at lave både en hjemmelavet tranebærsauce og en hjemmelavet kirsebærsauce, for der er jo noget med traditioner, som man helst ikke skal røre ved, og det er ikke altid, at alle familiemedlemmer synes om nye tiltag og påfund juleaften.
Her finder du opskriften på hjemmelavet kirsebærsauce samt opskriften på risalamande. God fornøjelse!
Sådan laver du en god risalamande juleaften

Tranebærsauce
Ingredienser
- 3 dl vand
- 200 g sukker
- 250 g friske tranebær
- 1/2 vaniljestang
Sådan gør du
- Skyl tranebærrene og sortér de dårlige fra.
- Kom sukker og vand i en gryde og varm det langsomt op, mens sukkeret smelter.
- Når sukkeret er smeltet, tilsætter du tranebærrene sammen med kornene fra vaniljestangen og den tomme skal og bringer gryden i kog.
- Når gryden koger, skruer du ned, så bærrene blot står og simrer lige så stille. Lad dem stå sådan i ca. 20-30 minutter, indtil alle bærrene er bristede og kogt møre og saucen er begyndt at tykne.
- Sluk for gryden og lad tranebærsaucen køle af i gryden. Vær opmærksom på, at saucen vil fortsætte med at tykne, efter du har slukket for gryden, så tag gerne gryden af varmen et stykke tid, før du du synes, "den er der". Sauce vil blive endnu tykkere, når den bliver kølet ned.
- Når du skal varme saucen op juleaften, er det en god idé at tilsætte en god sjat vand og måske et par hættefulde rom eller lignende. Varm sauce op og server sammen med risalamanden.
