Desserter

Sådan laver du en god risalamande juleaften

risalamandeRisalamande med hjemmelavet kirsebærsauce skal der selvfølgelig til juleaften – her viger vi bestemt ikke fra traditionerne. Og vi glæder os, for vi får som regel kun risalamande et par gange om året: Til Mortens aften og i julen.

Jeg skriver i julen, fordi vi selvfølgelig får risalamande juleaften, men den store dag for risalamande for os er faktisk juledag, som er vores årlige nattøjsdag, hvor vi INGEN aftaler sætter i kaldenderen. Dagen bruger vi på at hygge med vores børn. Vi laver en stor julebrunch med alverdens hjemmelavede lækkerier og friskbagt brød, og lever af snolder, konfekt, chokolade og småkager (denne dag må vi nemlig gå fuldstændig grassat) indtil om eftermiddagen, hvor vi skal have resterne af risalamanden fra juleaften. Og det er her, vi virkelig nyder den. Det er her, vi ikke er propmætte og alt for spændte til at spise og her, den smager helt eminent.

Resterne er bedst

Vi laver derfor altid en stor, stor portion risalamande juleaften, så vi kan spise godt med rester næste dag. Det samme gælder julemaden. Når vi på et tidspunkt bliver sultne efter udskejelserne i risalamande og søde sager, varmer vi resterne fra julemiddagen op – og så bliver det ikke bedre. Det smager bare 1000 gange mere lækkert end juleaften. Højst sandsynligt fordi vi er afslappede og først spiser, når vi er rigtig sultne.

Risalamanden laver vi altid på økologisk sødmælk og fløde, økologiske risengryn, rørsukker og en god vanillestang. Så bliver den bedst! Vi laver som sagt altid en stor portion – du er velkommen til at halvere.

Hjemmelavet risalamande

Opskrift på risalamande (til 12 – 15 personer eller til to dage)

  • 2,5 dl vand
  • 2, 5 dl risengryn
  • 1 liter sødmælk
  • 1 god vanillestang
  • 6 – 8 spsk rørsukker
  • 1 liter fløde
  • en hel smuttet mandel
  • ca. 150 g mandelsplitter

Hæld vandet i en stor gryde og kog det op. Hæld risengrynene i og lad dem koge i vandet et par minutter, mens du rører godt. Skru en lille smule ned for varmen, så den ikke står på fuld skrue. Fx starter jeg på 9 indtil vandet koger og skruer så ned på 8.

Hæld nu mælken i lidt efter lidt, mens du stadig rører i grøden. hæld således, at grøden aldrig rigtig går helt ud af kog, men fortsat er varm og hele tiden kommer i kog få sekunder efter, du har tilføjet mere mælk. Når du har hældt al mælken i, sørger du for, at grøden koger og skruer så langt ned, du kan. jeg sætter kogepladen på 3 eller 4. Så tager du grydesken ud af grøden og lægger et låg på.

Rør med jævne mellemrum og skru længere ned efterhånden, som grøden tykner.

Nu har du hænderne frie til at ordne din vaniljestang. Flæk den på langs (skær den evt. over i to halve) og skrab vaniljekornene ud. Læg både vaniljekorn og de nu tomme stænger i risengrøden og lad dem koge med.

Rør fortsat i grøden med meget jævne mellemrum, så den ikke sætter sig i bunden og skru hele tiden så langt ned for temperaturen, som du kan.

Når grynene er kogt helt igennem og grøden har en lind og lækker konsistens, er risengrøden færdig. Det tager ca. 45 minutter, fra du begynder. Det er vigtigt, at grøden hverken er for våd eller for tør, så det er vigtigt, at du holder godt øje med den til sidst, så du får den af blusset i rette tid.

Hæld grøden op i et stort fad og drys rørsukker ud over. Jeg rører det ind i grøden og hælder tilsidst et tyndt lag ud over, så grøden ikke danner skind. Når den har stået på køkkenbordet i 5 – 10 minutter, sætter jeg den i køleskabet med låg på indtil lige før julemiddagen. Sørg for at smage på den, så du sikrer dig, at den har den rette sødme efter din smag. Det kan evt. også tilsætte ekstra vaniljesukker her, hvis du synes, den ikke smager nok af vanilje.

Mens risengrøden står på køl, smutter du mandler ved først at koge dem et par minutter i en lille gryde med vand. Så er skallen lige til at smutte af. Hak dem fint på langs, men husk at gemme en hel mandel til mandelgaven.

Pisk nu fløden stiv. Den må endelig ikke blive pisket for meget, men skal være lind og let og samtidig ikke alt for flydende.

Tag risengrøden ud af køleskabet og rør rundt i den kolde grød, så den ikke er så kompakt. Læg nu klatter af grøden i fløden enten med en ske eller med et piskeris, som du “slår” risene ud af på kanten af skålen. På den måde undgår du store risengrødsklumper i risalamanden.

Rør forsigtigt risene rundt i fløden med en stor dejskraber, indtil fløden er “mættet” og risalamanden har den rette konsistens. Drys mandelsplitter over og vend med rundt.

Hæld risalamanden i en stor skål og læg mandlen i midten af skålen. Drys mandelsplitter på toppen som pynt. Stil på køl indtil servering og server med hjemmelavet kirsebærsauce eller tranebærsauce.

Risalamande med tranebærsauce

Forrige indlæg Næste indlæg

Måske vil du også synes om

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar