Perfekte brunede kartofler hører til julemiddagen og til andre gode gamle klassiske danske retter. Her får du opskriften på, hvordan du laver dejligt karamelliserede kartofler og en guide til at få dem helt brune med et smukt tykt lag af karamel.
Perfektbrunede kartofler til julemiddagen
Brunede kartofler er efter min mening noget af det allerbedste ved julemiddagen. Og derfor skal de selvfølgelig laves helt perfekte. Der skal være et godt tykt lag af karamel omkring de små kartofler. Kartoflerne må endelig ikke være overkogte, men skal kun koges knap færdige – den sidste del finder nemlig sted, når kartoflerne koger i karamellen lige inden serveringen.
Når du skal have et tykt lag karamel omkring de brunede kartofler, så handler det om, at de skal have lov til at stå og koge i karamellen. De skal ikke bare vendes i karamellen, og kartoflerne skal heller ikke blot koge i 5 minutter. For når karamellen koger, fordamper mere og mere af væsken i karamellen, hvorved den bliver tykkere og mere klæbrig.
Men kartoflerne skal jo selvfølgelig heller ikke koge i halve eller hele timer, så de bliver helt udkogte. Det er en balance, hvor man holder øje med kartoflerne og tager dem af varmen, når karamellen er perfekt og inden kartoflerne bliver alt for møre.
Opskrift på brunede kartofler
Neden for finder du opskriften på de perfektbrunede kartofler, som hører til julemiddagen. Læs opskriften godt igennem, så du kan koncentrere dig fuldstændigt om at lave dem, når det gælder.
Har du brug for inspiration til resten af julemiddagen, så kig gerne disse andre opskrifter igennem. Her får du bl.a. en guide til julemiddagen over to dage, opskriften på den bedste andesauce og julerødkål:
Sådan laver du julemiddagen – en guide
Hjemmelavet rødkål med julekrydderier
Appelsinsalat med syltede rødløg
Se alle opskrifter til julemiddagen
Brunede kartofler
Equipment
- En god pande med glat belægning – gerne tefal
Ingredienser
- 1,5 kg små kartofler
- 150 g sukker
- 75 g smør
- salt og peber
Sådan gør du
- Kog og pil kartoflerne og køl dem helt af – gerne dagen før, så de er helt kolde. Kan du ikke nå at koge kartoflerne dagen før, kan du komme dem i iskoldt vand, når du har pillet dem, hvorefter du dupper dem forsigtigt i et viskestykke og sætter dem i køleskabet i en skål med låg på, indtil du skal bruge dem.
- Sæt panden på komfuret, hæld sukker på og tænd for middel/godt middel varme. Lad sukkeret smelte stille og roligt – UDEN AT DU RØRER I DET – og læg derefter smørret på og lad det bruse op.
- Hæld kartoflerne på og lad dem stå i et halvt til et helt minut, inden du begynder at røre. Det allerbedste er at ryste kartoflerne på panden, hvis du har mod på det.
- Kartoflerne skal koge i karamellagen, så kartoflerne nærmest får en skal af karamel, men du skal ryste dem med jævne mellemrum, så de ikke står og bliver brankede. De må gerne stå og koge i mindst 15 minutter, så karamellen tykner godt om kartoflerne.
- Når kartoflerne er fint dækkede i karamel, er de klar til servering. Krydr dem med salt og peber og anret dem på et fad eller i en skål.