Jul

Hjemmelavet rødkål med julekrydderier

Hjemmelavet rødkålIngen julemiddag uden hjemmelavet rødkål med julekrydderier. Har man først prøvet at lave sin egen rødkål, kan man aldrig vende tilbage til køberødkål på glas. Det er simpelthen en helt anden oplevelse at spise en god hjemmelavet rødkål.

De helt rigtige julekrydderier

Det kan godt tage lidt tid at finde frem til den sammensætning af julekrydderier, som passer til ens temperament. For eksempel er vi ikke så glade for kanel i vores hjemmelavede rødkål, da vi synes, smagen bliver for kraftig og dominerende og minder lidt for meget om julesmåkager. Derimod er vi vilde med smagen af stjerneanis og allehånde i rødkålen, og kombineret med æblemost og æbleeddike får rødkålen et dejligt krydret, men friskt og delikat udtryk.

Rødkål med julekrydderier

Opskrift på hjemmelavet rødkål med julekrydderier

  • 1/2 frisk rødkål
  • 4 spsk andefedt
  • 2 tsk allehånde
  • 2 laurbærblade
  • 1/2 tsk kommen
  • 1 stjerneanis
  • revet skal af 1 citron
  • saft af 1 citron
  • saft af 1 appelsin
  • 3 dl æblemost eller en rest æblegløgg
  • 1 dl æbleeddike
  • 4 spsk rørsukker
  • salt – ca. 2 spsk, men det skal selvfølgelig smages til
  • evt. en skefuld ribsgelé

Snit rødkålen i så fine strimler, som du synes. Nogle kan lide, at rødkålen skal være lidt rustik, og andre kan bedst lide en fin rødkål.

Blancher rødkålen i kogende saltet vand. Når rødkålen kommer i vandet, vil vandet gå ud af kog. Lige så snart vandet koger igen, tager du rødkålen op med en hulske eller hælder den i en sigte/dørslag. Kålen kan godt se noget bleg ud på dette stadie, men du skal ikke være nervøs: lige så snart du tilfører eddike, vender kålens farve tilbage.

Lad rødkålen dryppe af, hæld den i en gryde og bland så krydderier, andefedt (hvis du har allerede – ellers smager du rødkålen til med andefedt, når anden er færdig), æblemost (ikke en æblejuice fra koncentrat. Hvis du evt. har en smule æblegløgg til overs kan du sagtens bruge det), æbleeddike, citron- og appelsinsaft, revet citronskal, rørsukker og salt.

Lad rødkålen småsimre i ca. en times tid – alt efter hvor fint, du har snittet kålen. Pas på, at du ikke koger kålen helt ud, den skal gerne kunne tåle at blive varmet op igen.

Smag rødkålen til med andefedt fra anden i ovnen, evt. ekstra sukker, salt eller eddike og måske en klat ribsgelé.

Så er den hjemmelavede rødkål med julekrydderier klar til servering sammen med juleanden!

Julerødkål

Forrige indlæg Næste indlæg

Måske vil du også synes om

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar