Det er nemt at lave sin egen lavendelsirup af lavendler fra haven, og det er en sirup som har en fantastisk dejlig smag: Sød, blomsteragtig og let parfumeret. Siruppen kan bruges i drinks, i te, på pandekager eller til at hælde over kager, is og desserter.
(OBS: Dette blogindlæg indeholder affiliatelinks – læs mere nederst på siden)
Blomstersirup
Lavendelsirup er en nem sirup at lave og man bliver rigt belønnet for sin kortvarige arbejdsindsats. Det er nemlig en utrolig velsmagende blomstersirup med masser af anvendelsemuligheder. Siruppen smager sødt og blomsteragtigt, og lavendlerne giver den et let parfumeret udtryk.
Siruppen er helt eminent at bruge i drinks, i varm te eller i en iskaffe. Derudover kan den selvfølgelig bruges til at hælde over pandekager og is, desserter og kager. Prøv også at komme en smule på morgenmadsskyren eller græsk yoghurt – gerne sammen med friske bær eller frugter og lidt hjemmelavet granola.

Hvilke lavendler skal du bruge?
Du kan nemt lave siruppen af lavendlerne fra din have, men har du ikke lavendler i haven, kan du flere steder købe tørrede lavendler til brug i madlavning. Det er vigtigt, at du tjekker, at lavendlerne er egnede til at bruge i køkkenet ellers vil du opleve, at de er sprøjtede og fulde af pesticidrester, stråforkortere og alt muligt andet, som ikke er godt at indtage.
Du kan blandt andet købe tørrede lavendelblomster hos Helsebixen. Her er der gratis fragt uanset beløb, og varerne bliver sendt lynhurtigt afsted. Hos Helsebixen kan du købe poser med tørrede lavendler i tre størrelser: 70 g, 100 g eller 1000 g.
Lavendelblomster fra haven
Bruger du lavendler fra haven, kan du gøre det på flere måder. Du kan tørre lavendlerne, inden de springer ud, du kan bruge friske lavendler eller du kan bruge sensommerens udtørrede lavendelblomster direkte fra planten. Alle tre dele fungerer fint.

Opskrift på lavendelsirup
Den nemme opskrift på den smagfulde sirup af lavendelblomster finder du lige nedenfor. I opskriften anvendes glucosesirup, men du kan godt lave siruppen uden. Glucosesiruppen hjælper til, at siruppen ikke krystalliserer så nemt. Skulle din sirup ske at krystallisere, kan du blot varme den op igen.
Farven på siruppen vil blive forskellig alt efter, hvilke lavendler du bruger – om de er friske eller tørrede. Men smagen vil blive mere eller mindre den samme.
Det gør i øvrigt ikke noget, hvis der også kommer lidt lavendelblade eller stilke i, for her sidder en masse aromatiske olier, som også afgiver lavendelsmag.
Er du vild med lavendler, så kan det være, at disse udvalgte opskrifter med lavendelblomster også vil inspirere dig:
Hvide asparges med lavendelvinaigrette
Mirabellemarmelade med lavendel og kardemomme
Sukkerbodyscrub med rose og lavendel
Lækker velkomstdrink med Asti og lavendelsnaps
Se alle opskrifter med lavendler


Lavendelsirup
Equipment
- 1 lille gryde
- 1 sylteglas eller -flaske med låg
- 1 lille sigte
Ingredienser
- 5 dl vand
- 4 dl hvidt sukker
- 2 store spsk glucosesirup
- 1 dl friske eller tørrede lavendelblomster
Sådan gør du
- Kom vand, sukker, glucosesirup og lavendelblomster i en lille gryde og varm det langsomt op til kogepunktet.
- Lad siruppen småkoge/simre i ca. 20-25 minutter, indtil den har den ønskede tykkelse. Skal du bruge den til kaffe og iskaffe, må den ikke være alt for tyk, skal du bruge den til kage, pandekager eller desserter, må den gerne være lidt tykkere. Er du i tvivl, om siruppen er tyknet nok, kan du tage en skefuld på en kold tallerken og sætte i køleskabet. Efter et par minutter vil den være så afkølet, at du kan se siruppens konsistens.
- Når siruppen er færdig, hælder du den gennem en lille sigte i et rent, skoldet sylteglas eller -flaske.
- Bruger du siruppen dagligt, kan du fint opbevare den ved stuetemperatur, men bruger du den ikke i et stykke tid, så sæt den på køl.
Dette blogindlæg indeholder affiliatelinks, hvilket betyder, at jeg tjener en skilling, hvis du klikker dig videre og foretager et køb. Jeg linker kun til varer og produkter, som jeg enten selv bruger eller som jeg vil anbefale. Klikker du på et link og køber, så støtter du samtidigt mit arbejde med at udvikle opskrifter, som jeg kan lægge ud til dig og alle andre – ganske gratis og uden forstyrrende reklamer.