Grøntsagsretter

Hvide asparges med lavendelvinaigrette

Hvide asparges med lavendelvinaigretteLyder det ikke sommerligt: Hvide asparges med lavendelvinaigrette? Der er ikke noget bedre, end når man virkelig kan få årstiden ind i de retter, man laver, og denne grøntsagsret er i den grad en af den slags.

Masser af krydderurter og masser af smag

Hvide asparges rummer ikke den store smagsoplevelse i sig selv. Smagen er afdæmpet, men dog umiskendelig, og jeg tror, de fleste mennesker elsker den klassiske danske ret: Tarteletter med høns i asparges eller den gode hjemmelavede aspargessuppe. Jeg kan afsløre, at min yndlingsret hele barndommen igennem var aspargessuppe, som vi altid fik på min fødselsdag.

I denne sommerlige ret, får de hvide asparges virkelig mulighed for at folde sig ud smagsmæssigt sammen med en masse krydderurter og med et elegant pift af lavendel, som hæver retten op over skyerne, synes jeg.

Lavendelvinaigretten har en afbalanceret smag af noget både syrligt og sødt, parfumeret og krydret, hvilket er med til at gøre aspargesretten smagfuld og lækker.

Og så er det jo bare fantastisk at kunne lave sådan en fra haven til maven-ret, hvor de fleste af rettens ingredienser kan hentes ind fra haven: Asparges, skalotteløg, purløg, bredbladet persille og lavendler.

Hvide asparges med lavendelvinaigrette

Sådan laver du hvide asparges med lavendelvinaigrette (4-6 personer)

  • 500 g hvide asparges
  • salt og sukker
  • 1/2 dl hvidvin
  • 3 spsk olivenolie
  • hvid peber
  • havsalt
  • 1/2 lime
  • 1 skalotteløg
  • et lille bundt purløg
  • ca. 3 stængler bredbladet persille
  • 3-4 stængler frisk lavendel

Skræl de hvide asparges med en kartoffelskræller. Du skræller kun selve stænglen og ikke hovedet, start lige under hovedet og skræl ned mod bunden. Knæk det nederste af dine asparges af ved at lave et lille knæk først til den ene side, så den anden.

Læg aspargesene i en gryde med småkogende vand, som du har drysset lidt salt og sukker i.

Kog aspargesene i små 5 minutter. Hæld kold vand i gryden og lad dem stå og trække, indtil du har din vinaigrette klar.

Sådan laver din lavendelvinaigretten: Bland hvidvin, olie, limesaft og revet limeskal sammen i en lille skål. Krydr med hvid peber og havsalt.

Hak krydderurterne forholdsvist fint og bland det meste i skålen og rør rundt. Gem resten til pynt.

Hiv de små blomster af lavendelstænglerne og bland ca. halvdelen i vinaigretten. Gem resten til pynt.

Nu anretter du de hvide asparges på en smukt fad eller en tallerken og hælder lavendelvinaigretten ud over. Pynt med de resterende krydderurter og lavendler.

Så er du klar til at servere dine hvide asparges med lavendelvinaigrette. Retten passer godt til en grillaften.

God fornøjelse!

Hvide asparges med lavendelvinaigrette

Forrige indlæg Næste indlæg

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar