Efteråret er over os, og temperaturen har allerede nærmet sig frysepunktet om natten. Så det er nu, de sidste ting i haven skal høstes, fx mynte og andre krydderurter. Og det er ikke for sent at lave bl.a. myntegelé. Faktisk kan der være mere overskud til det nu, end i højsommeren.
Mynte i drivhuset
Jeg er så heldig (eller uheldig …) at have mynte i mit drivhus, fordi det er vokset ind under soklen fra køkkenhaven på den anden side af glasvæggen. Lige nu nyder jeg det rigtig meget, for det betyder, at jeg har frisk grøn mynte til pynt på desserter og kager, til hjemmelavet myntete og meget mere. Men også til at lave myntegelé af.
For det er om at få noget ud af havens sidste afgrøder, inden det er slut for i år. Og jeg kan næsten ikke holde ud at se gode krydderurter gå til, selv om der er masser af det. Og mynte har jeg virkelig meget af.
Myntegelé til efterår og lam
Myntegelé er vidunderligt nemt at lave og laves stort set på samme måde som rosengelé. Du kan sagtens lave gelé på mynten nu, selv om den ikke længere er så pæn som i sommers. Bare sørg for at skylle og rense den godt, så der ikke følger skidt og spindelvæv med.
Brug den færdige myntegelé til retter med lam eller blot på hjemmebagt brød eller sammen med ost. Det er en fantastisk efterårsspise.
Opskrift på myntegelé
- 120 g friskplukket mynte
- 1 liter koldt vand
- et brev gul melatin
- 750 g sukker
- atamon
Mynte indeholder ingen naturlig pektin, og derfor er det nødvendigt at bruge geleringspulver.
Skyl mynten grundigt, pil bladene af stænglerne og vej dem af. Der skal være ca. 120 g, hvilket svarer til ca. to ret store håndfulde.
Kom myntebladene i en gryde sammen med 1 liter vand og bring det hele i kog. Lad mynten koge i ca. 10 minutter, så er saften ved at være trukket ud af bladene.
Hæld derefter vandet gennem en sigte op i en skål og tryk myntebladene lidt, så du får al myntesaften med. Gem evt. de udkogte mynteblade. Du kan nemlig snitte dem i små stykker og blande dem i myntegeléen senere, hvis du har lyst.
Hæld nu saften tilbage i gryden (der skal være præcis 1 liter, og har du ikke det, må du spæde med lidt koldt vand) og bring den langsomt i kog, mens du hælder gul melatin i. Lad saften koge godt igennem i ca. 1 minut.
Rør sukker i lidt efter lidt. Kog igen igennem i et minuts tid.
Fjern myntegeléen fra varmen, skum den af og hæld den forholdsvist hurtigt på atamonskyllede glas, inden den stivner alt for meget, for så bliver det svært at styre. Hæld evt. hakket mynte i glassene eller blot nogle af dem, hvis du kan lide udseendet. Smagsmæssigt gør det ingen forskel.
Lad glassene stå med et rent viskestykke over til næste dag. Sæt låg på og sæt på køl.
TIP: Brug en gryde, som er god at hælde af. Det gør det meget nemmere, når du skal hælde din myntegelé på glas.
2 comments
Hvorfor bruger du ikke citronsyre her ved Mynten, som du gjorde ved rosengele?
Mvh Maria
Hej Maria
Citronsyre anvendes til at trykke saft ud af rosenbladene. I myntegeléen trækkes ikke saft ud af mynten, da den afgiver masser af smag i sig selv.
Mange hilsner Trine