En gang i mellem er det en ren fornøjelse at bage et hjemmebagt franskbrød, sådan som mormor bagte det: Hvidt, blødt og lækkert. Sådan er dette sødmælksfranskbrød, som kan redde selv den værste regnvejrsdag.
Det gode gammeldags hvide brød
Hjemmebagt sødmælksfranskbrød er sådan et brød, som man skal spise med et godt lag tandsmør, hjemmelavet jordbærmarmelade og ost. Eller måske en klat hjemmelavet nutella? Uanset, hvad man putter på sit sødmælksfranskbrød, er der ingen tvivl om, at det er ren nydelse at spise.
Det er også på mange måder forbudt at spise den slags brød i dag, hvor vi mest sværger til groft og med masser af kerner – hvis vi spiser brød overhovedet.
Vi er tilhængere af stor variation i vores madindtag og, vigtigst af alt, at det, vi putter i munden, er hjemmelavet, så vi ved, hvad det er, vi spiser. Der er stor forskel på at spise sandwichbrød fra supermarkedet og et stykke hjemmebagt sødmælksfranskbrød. I hvert fald i vores hoveder.
Alt med måde er vel kodeordet her. Sødmælksfranskbrød med marmelade hører nærmest til i kagekategorien, men spiser man overvejende sundt og grønt og godt, så er det også ok at “synde” med noget godt og hjemmebagt en gang i mellem. Vurder selv! Men dette brød, det er altså yummi.
Opskrift på sødmælksfranskbrød
Det er nemt at bage sit eget sødmælksfranskbrød og opskriften er helt enkelt at følge. Mængden giver til to brød, og det er slet ikke for meget. Brug gerne en god hvedemel med et højt proteinindhold og dermed en god hæveevne. Så får du det flotteste brød, som hæver flot op.
Sødmælksfranskbrød skal gerne have den fine form af et formfranskbrød, der hæver lidt ud over kanterne på formen, så det ser “rigtigt” ud.
Og hvad skal du så bage næste gang? Find gerne din næste opskrift på hjemmebagt brød her:
Sødmælksfranskbrød
Equipment
- 2 brødforme à ca. en liter
Ingredienser
- 5 dl sødmælk
- 50 g gær
- 2 æg
- 1 tsk salt
- 1 spsk sukker
- ca. 850 g hvedemel
- 80 g smør
- smør eller sprayfedt til formene
- 1 æg til pensling
Sådan gør du
- Lun mælken og hæld den i en røreskål. Opløs gæren i mælken og rør rundt på lav hastighed i i nogle minutter.
- Tilsæt æg, salt og sukker, og rør derefter melet i lidt ad gangen.
- Ælt dejen i hånden eller på en røremaskine. Jeg bruger en røremaskine, og inden alt melet er kommet i, gør jeg det, at jeg nærmest pisker dejen på fuld hastighed. På denne måde laves der gode glutenstrenge, som får brødet til at hæve flot op. Rør gerne alt i alt i 6-8 minutter.
- Tilsæt smørret i små tern eller skiver og rør det godt ind i dejen, til dejen bliver glat og smidig.
- Lad dejen forhæve på køkkenbordet med et viskestykke over i ca. 1 time.
- Del dejen i to lige store dele og fold hver del til et aflangt franskbrød, som lægges i de smurte brødforme.
- Lad brødene efterhæve i ca. 1/2 time.
- Varm imens oven op til 200 grader varmluft.
- Pensl brødene med sammenrørt æg og bag dem i ovnen i ca. 25 minutter. De skal være smukt gyldne og gennembagte.
- Lad brødene stå i ca. 5 minutter i formene og tag dem derefter ud og lad dem køle af på en bagerist.