Gærbrød

Hjemmebagt sødmælksfranskbrød

Hjemmebagt sødmælksfranskbrødEn gang i mellem er det en ren fornøjelse at bage et hjemmebagt franskbrød, sådan som mormor bagte det: Hvidt, blødt og lækkert. Sådan er dette sødmælksfranskbrød, som kan redde selv den værste regnvejrsdag.

Det gode gammeldags hvide brød

Det er sådan et brød, som man skal spise med et godt lag tandsmør, hjemmelavet jordbærmarmelade og ost. Eller måske en klat hjemmelavet nutella? Uanset, hvad man putter på sit brød, er der ingen tvivl om, at det er ren nydelse at spise.

Det er også på mange måder forbudt at spise den slags brød i dag, hvor vi mest sværger til groft og med masser af kerner – hvis vi spiser brød overhovedet.

Vi er tilhængere af stor variation i vores madindtag og, vigtigst af alt, at det, vi putter i munden, er hjemmelavet, så vi ved, hvad det er, vi spiser. Der er stor forskel på at spise sandwichbrød fra supermarkedet og et stykke hjemmebagt sødmælksfranskbrød. I hvert fald i vores hoveder.

Alt med måde er vel kodeordet her. Sødmælksfranskbrød med marmelade hører nærmest til i kagekategorien, men spiser man overvejende sundt og grønt og godt, så er det også ok at “synde” med noget godt og hjemmebagt en gang i mellem. Vurder selv! Men dette brød, det er altså yummi.

Hjemmebagt sødmælksfranskbrød

Opskrift på sødmælksfranskbrød ( 2 stk.)

  • 5 dl sødmælk
  • 50 g gær
  • 2 æg
  • 1 tsk salt
  • 1 spsk sukker
  • ca. 850 g hvedemel
  • 125 g smør
  • 2 brødforme à ca. en liter
  • smør eller sprayfedt til formene
  • 1 æg til pensling

Lun mælken og hæld den i en røreskål. Opløs gæren i mælken og rør rundt på lav hastighed i i nogle minutter.

Tilsæt æg, salt og sukker, og rør derefter melet i lidt ad gangen.

Ælt dejen i hånden eller på en røremaskine. Jeg bruger en røremaskine, og inden alt melet er kommet i, gør jeg det, at jeg nærmest pisker dejen på fuld hastighed. På denne måde laves der gode glutenstrenge, som får brødet til at hæve flot op. Rør gerne alt i alt i 6-8 minutter.

Tilsæt smørret i små tern eller skiver og rør det godt ind i dejen, til dejen bliver glat og smidig.

Lad dejen forhæve på køkkenbordet med et viskestykke over i ca. 1 time.

Del dejen i to lige store dele og fold hver del til et aflangt franskbrød, som lægges i de smurte brødforme.

Lad brødene efterhæve i ca. 1/2 time.

Varm imens oven op til 200 grader.

Pensl brødene med sammenrørt æg og bag dem i ovnen i ca. 25 minutter. De skal være smukt gyldne og gennembagte.

God fornøjelse!

Hjemmebagt sødmælksfranskbrød

Hjemmebagt sødmælksfranskbrød

Forrige indlæg Næste indlæg

Måske vil du også synes om

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar