Syltning

Hjemmelavet jordbærmarmelade med hyldeblomster

Jordbærmarmelade med hyldeblomsterTo af de allerbedste ting ved sommeren er jordbær og hyldeblomster, og derfor er netop denne marmelade så usandsynligt skøn. Det er nemlig en jordbærmarmelade med hyldeblomster, som bliver kogt med, og det giver marmeladen en helt speciel sommerlig og frisk smag.

Ja, vi er nærmest afhængige af denne marmelade hjemme hos os. Jeg har lavet den i mange, mange år, og hver sommer koger jeg faktisk jordbærmarmelade med hyldeblomster til et helt år. Og alligevel opstår der gerne krise ud på foråret, når vi begynder at løbe tør.

Så holder jeg på, at vi må spise noget andet indtil jordbærsæsonen starter igen, for så bliver den nylavede marmelade så meget bedre.

Jordbærmarmelade af friske bær og hyldeblomsterLav marmeladen af meget modne bær

Jordbærmarmelade bliver allerbedst, når du bruger meget modne bær, og allersmukkest, når du bruger meget røde bær. Denne marmelade er lidt speciel, fordi det er en cremet marmelade uden bær. Marmeladen bliver simpelthen blendet med en stavblender, så hyldeblomstsmagen kan træde frem. Prøv det – det smager skønt.

Opskrift på jordbærmarmelade med hyldeblomster (giver ca. 5 – 6 glas marmelade)

  • 1500 gram nippede og rensede friske, røde jordbær
  • 700 g sukker
  • tre-fire store skærme hyldeblomster
  • evt. et par spsk. hyldeblomstsirup eller hyldeblomstsaft (hvis du har – ellers tilsætter du blot 50 gram sukker mere)
  • 5 tsk rød Melamin
  • et par ekstra spsk. sukker
  • atamon

Hæld de friske jordbær i en gryde af passende størrelse, læg hyldeblomstskærme på bærrene og drys sukker over.

Lad nu jordbærrene stå og trække med hylden og sukkeret i mindst en time på køkkenbordet – med låg på, eller endnu bedre: Lad  bærrene trække natten over i køleskabet.

Når bærrene har trukket, varmer du langsomt gryden op, så sukkeret kan smelte lige så stille. Når al sukkeret er smeltet, skruer du lidt mere op for varmen og bringer bærrene i kog. Lad dem stå og kog i små fem minutter, så bærrene bliver bløde.

Sluk for varmen og hiv hyldeblomstskærmene op af gryden. Jeg bruger en madpincet.

Blend nu jordbærrene med et stavblender, så marmeladen bliver dejlig cremet.

Tilsæt evt. her et par skefulde hyldeblomstsirup eller lidt hyldeblomstsaft (men ikke for meget saft, for så kommer du på arbejde med at jævne marmeladen).

Bring derefter langsomt marmeladen i kog, og når den begynder at boble lige så stille jævner du den med røde Melatin, som du har blandet med et par skefulde sukker. Du jævner ved at drysse Melatin og sukker let hen over overfladen, hvorefter du rører det ned i marmeladen med en grydeske. Sådan gør du til du har brugt al Melatinen.

Har du tilsat hyldeblomstsaft, kan det være, du skal bruge en ekstra skefuld Melatin, så marmeladen ikke bliver for tynd.

Lad marmeladen kog ca. 1 minut, efter du har tilsat det sidste Melatin, så den kan jævne.

Sluk så for varmen, skum marmeladen af, så du får alle urenheder væk, og hæld marmeladen på atamonskyllede sylteglas. Vent med at sætte låg på til marmeladen er kølet af.

Rigtig god fornøjelse med din hjemmelavede jordbærmarmelade med hyldeblomster!

Hjemmelavet jordbærmarmelade med en smag af hyldeblomster

Forrige indlæg Næste indlæg

Måske vil du også synes om

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar