Desserter

Jordbærkoldskål med vaniljeskum og jordbær

Jordbærkoldskål med friske jordbærHvert år tager vi ud og plukker jordbær i Kobbersted – hele familien. Vi fylder skåle og bøtter og maver og slæber hjem og fylder hele køkkenet med jordbær. Og så går vi ellers i gang. Der er helt faste ting på menuen de kommende dage. En af dem er jordbærkoldskål med vaniljeskum og jordbær.

Jordbærkoldskål hører til blandt familiens favoritretter, og koldskålen skal laves på lige netop dette tidspunkt, hvor vi høster jordbær. Det er jo ikke fordi, man ikke kan lave jordbærkoldskålen resten af året, men den smager altså slet ikke halvt så godt, som når man bruger de friske, nyplukkede bær.

Jordbærkoldskål med vaniljeskum

Opskrift på jordbærkoldskål (4 – 5 pers.)

  • 500 g friskplukkede jordbær  + ekstra til servering
  • ca. 10 spsk rørsukker
  • 2 tsk vaniljesukker
  • 1/2 liter kærnemælk
  • 1/2 liter tykmælk

Jordbærkoldskålen laver jeg som regel i en blender, men du kan sagtens lave den på helt klassisk vis, hvor du blander det hele i en skål med en håndmikser. Så blender du blot jordbær med sukker og vaniljesukker først – enten i en blender eller med en stavblender.

Sådan gør du:

Skyl og rens jordbærrene.

Blend dem i en stor blender sammen med sukker og vaniljesukker. Her er du nødt til at smage til, da der er stor forskel på, hvor søde jordbærrene er i sig selv, og hvor sød, du foretrækker koldskålen.

Hæld derefter tykmælk og kærnemælk i og blend til du har en ensartet lyserød koldskål. Smag til og tilføj evt. mere sukker eller vanilje. Hvis du har noget hjemmelavet hyldeblomstsirup, er det også supergodt her. Det tilfører koldskålen en fantastisk smag. Hyldeblomstsaft kan også bruges.

Skær de restende jordbær i hvarte og lad dem trække i en skål med lidt vaniljesukker.

Vaniljeskum

  • 2 – 3 æggehvider (brug endelig pasteuriserede æggehvider, hvis du er nervøs for salmonella)
  • Sukker (ca. 6 – 8 spiseskefulde)
  • 1 tsk vaniljesukker

Pisk æggehviderne helt stive.

Hæld derefter langsomt sukker i, mens du pisker. Tilføj også vaniljesukkeret.

Når skummet begynder at blive mere sej, stopper du med at tilsætte sukker. Smag på det. Skummet skal være let og sødt og lige til at tage en skefuld af. Det må ikke blive sej og umedgørlig, så har du hældt for meget sukker i.

Tilførslen af sukker handler både om konsistens og holdning, så det er helt op til dig, hvor meget sukker der skal i.

Servering:

Server jordbærkoldskålen med skum i midten og drys kvarte jordbær over. Og nyd det!

Du kan sagtens spise koldskålen med hjemmebagte kammerjunker også 🙂

Koldskål med jordbær

Forrige indlæg Næste indlæg

Måske vil du også synes om

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar