De tager lidt lang tid at bage, men jeg lover, at det er hele umagen værd. Hjemmebagte kammerjunkere smager bare vidunderligt sammen med en iskold rabarberkoldskål eller en frisk og sommerlig jordbær-hyldeblomstkoldskål.
Det er ikke, fordi jeg selv bager kammerjunkere til alle de portioner koldskål, vi spiser hen over sommeren – det ville jeg slet ikke kunne følge med til. Men jeg gør det nogle gange i løbet af de varme måneder og særligt, når vi ikke blot får almindelig vaniljekoldskål med citron, men gør lidt ekstra ud af det med bær og frugt.
At bage kammerjunkere er næsten lige som at bage pebernødder. Det vil sige, at børnene sagtens kan hjælpe med at bage dem. Det er let, men det tager lidt tid. Denne opskrift er af den søde slags.
Opskrift på hjemmebagte kammerjunkere
- 200 g smør
- 125 g sukker
- 1 æg
- revet skal af 1 lille øko-citron eller af en halv stor
- 1/2 vaniljestang eller 3 tsk. vaniljesukker
- 1 dl mælk
- 450 g mel
- 2 tsk. bagepulver
Brug gerne en røremaskine til at røre ingredienserne sammen.
Tænd ovnen på 185 grader.
Begynd med at røre smør og sukker sammen til en cremet konsistens. Tilsæt så ægget og derefter vanilje og citron. Rør videre.
Hæld nu mælken i.
Vej melet af og bland bagepulveret i og tilsæt lidt efter lidt, men ikke over for lang tid, da dejen ikke må stå og røre alt for længe.
Når melet er rørt ud i dejen, er den færdig. Tag den ud af røreskålen og ælt den fast sammen (evt. med en lille smule mel) på køkkenbordet.
Del dejen i små klumper, som du triller pølser af og skærer i små stykker.
Et godt tip er at lave kammerjunkerne aflange i stedet for runde, da de så ikke hæver så meget op i midten og derfor bliver mere sprøde.
Sæt kammerjunkerne på en plade belagt med bagepapir. De kan stå forholdsvis tæt. De flyder en lille smule ud, men ikke meget.
Bag kammerjunkerne ved 185 grader i ca. 12 – 14 minutter. Hold godt øje med første hold, så du får justeret bagetiden i forhold til din egen ovn. Min ovn tenderer til at bage en lille smule ujævnt, så jeg vender pladen efter ca. 8 minutter, så kammerjunkerne får en pæn og jævn gylden farve over hele pladen.
Lad kammerjunkerne køle af på en bagerist og nyd dem derefter på en hjemmelavet koldskål eller spis dem bare som små, sprøde småkager.
God fornøjelse!