Håkonskager er julesmåkager med en himmelsk blanding af marcipan, citron, vanilje og perlesukker. Småkagerne er lynhurtige at bage og skønne at servere til julegløggen eller adventshyggen.
Himmelske småkager
Håkonskager er fine runde julesmåkager med en krans af perlesukker. De indeholder ikke de klassiske julekrydderier, men er helt enkle i smagen, der er en himmelsk kombination af marcipan, citron, vanilje og perlesukker.
I bagningens verden findes der små kunstværker, der formår at kombinere vidunderlige smage med enkle ingredienser. Og det er håkonskagerne er perfekt eksempel på. Det er nemlig små, delikate kager, der bærer på smagen af marcipan, friskhed fra citron, den naturlig sødme fra vanilje og den søde knas fra perlesukker.
Håkonskager, også kendt som “Hakon Bollo,” er opkaldt efter kong Håkon Håkonsson og har rødder i norsk bagningstradition. Disse småkager er en hyldest til enkelhed og god smag, og de har fundet vej til mange hjerter med deres luftige tekstur og en smagsprofil, der er som et himmelsk orkester.
Gode smage sat sammen
Marcipan er hjørnestenen i disse håkonskager og giver en dyb og nøddeagtig sødme til denne lille delikatesse. Den subtile marcipansmag giver en fornemmelse af luksus og elegance, der gør julesmåkagerne helt særlige.
Citronen tilføjer en frisk og livlig dimension til håkonskagerne. Den let syrlige citronsmag skærer igennem den rige marcipan og giver en velafbalanceret smagsoplevelse, der vækker smagsløgene og samtidig er i god balance med den søde vaniljes komplekse og dybe smag.
Perlesukkeret i en krans om kagerne er som prikken over i’et. Den sprøde, søde overflade af perlesukker tilføjer tekstur og kontrast, der gør hvert bid til en oplevelse af smagsmæssig fuldendelse.
Opskrift på håkonskager med marcipan
Julesmåkagerne er utroligt nemme at bage. Dejen røres hurtigt sammen og trilles til to tykke pølser, der sættes på køl, til dejen er iskold.
Derefter tages dejen ud og rulles først i et sammenpisket æg og derefter i perlesukker. Så skæres dejen i skiver og lægges på en bageplade og bages. Har du ikke perlesukker, kan du evt. erstatte med rørsukker.
Får du lyst til at bage andre lækre julesmåkager, så find gerne inspiration i mine mange andre småkageopskrifter:
Juleamaretti – julede mandelsmåkager
Se alle opskrifter på julesmåkager
Håkonskager med marcipan
Ingredienser
- 200 g smør
- 80 g sukker
- 80 g revet marcipan
- 1 stor tsk revet citronskal
- 1 stang vanilje, kornene herfra (eller 2 tsk vaniljesukker)
- 270 g hvedemel
- 1 æg
- 1,5 dl perlesukker
Sådan gør du
- Riv marcipanen groft og pisk den sammen med blødt smør og sukker, indtil det er luftigt.
- Tilsæt revet citronskal, vaniljekorn og hvedemel og saml forsigtigt dejen.
- Tril dejen til to store dejpølser med ca. 5-6 cm I diameter, film dem og sæt dem på køl i mindst 2 timer eller natten over.
- Varm ovnen op til 180 grader.
- Pisk ægget sammen i en flad tallerken og hæld perlesukker i en anden flad tallerken.
- Tril dejpølserne først i det sammenpiskede æg og derefter i perlesukkeret, så de er helt dækkede af begge dele.
- Skær dejen i skiver af ca. 0,4 cm tykkelse og læg skiverne på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Bag kagerne i ca. 10 minutter, til de er gyldne, og lad dem køle af på en bagerist, inden du gemmer dem i tætsluttende dåser eller opbevaringsglas.