Det er så nemt selv at bage savoiardi – også kaldet lady fingers – til den lækre italienske dessert, tiramisu. De små italienske mandelkager tager ingen tid at lave og så smager de bare superskønt. Her er den nemme opskrift.
Lady fingers til tiramisu
Savoiardi er små porøse småkager, som dyppes i kaffe og likør, inden de lægges i lag med en mascaponecreme til en klassisk tiramisu. Savoiardi er klassiske italienske småkager, som også kan spises som de er – gerne dyppet i kaffen eller likøren.
De italienske mandelkager bliver i daglig tale også kaldet lady fingers på grund af deres form. De kan købes i alle velassorterede supermarkeder, men er så nemme at bage selv, at jeg er sikker på, at du fortsætter med det fremover, når først du har fundet ud af, hvor nemt og hurtigt det er.
Italienske mandelkager til en italiensk dessert
De lækre italienske mandelkager bruges nok mest i tiramisu, og jeg må sige, at jeg synes, en tiramisu smager allerbedst med hjemmebagte savoiardi. At det så tilmed er så nemt at bage småkagerne selv, er kun et plus.
Tiramisu er en klassisk italiensk dessert, som man mener opstod i 1960’erne. Desserten laves i lag, som skiftevis består af savoiardi, som er vædet med stærk kaffe og fx en mandellikør, og mascarpone rørt med æg og sukker og vanilje til en let og luftig creme. Desserten toppes typisk med kakaopulver.
Du kan finde opskriften på en nem hjemmelavet mandellikør her.
Tiramisu er italiensk, tiramesù, som betyder “saml mig op”, “løft mig op”, “kvik mig op”. Desserten har altså den fornemme opgave at være opkvikkende.
Du finder opskriften på min lækre tiramisu her.
Se alle opskrifter på desserter
Opskrift på savoiardi
Opskriften på de italienske mandelkager er ganske nem og kræver kun få ingredienser. Og du får forholdsvis mange kager ud af en enkelt portion.
Du kan enten vælge at bage dine savoiardi i lady finger-form, altså som aflange kager med en størrelse på ca. 2 x 7 cm. Eller du kan bage dem som små runde kager, som er nemme og fine at bruge, hvis du fx gerne vil lave en tiramisu i portionsglas.
Får du lyst til at bage flere småkager, så tjek gerne mine mange andre opskrifter. Her er et lille udpluk til inspiration:
Biscotti med lakrids og hvid chokolade
Juleamaretti – julede mandelsmåkager
Cantuccini med appelsin, chokolade og mandler
Se alle opskrifter på småkager & cookies
Savoiardi
Equipment
- 1 sprøjtepose med en glat tyl
Ingredienser
- 4 æggeblommer
- 1 tsk vaniljesukker
- 75 g sukker
- 4 æggehvider
- 75 g sukker
- 1 lille nip fint salt
- 100 g hvedemel
- sukker til at drysse ovenpå kagerne
Sådan gør du
- Pisk æggeblommerne sammen med sukker og vaniljesukker, indtil massen er lys og luftig. Stil til side.
- Pisk æggehviderne til bløde toppe i en separat skål.
- Når hviderne begynder at blve til stive toppe, piskes det resterende sukker i, indtil du har en fin masse. Til sæt et nip salt. (Pas på ikke at overpiske.)
- Vend forsigtigt hviderne i æggeblommemassen.
- Si melet i dejen lidt ad gangen og vend forsigtigt rundt.
- Smør et stykke bagepapir på en bradepande med sprayfedt eller smør og drys let med mel.
- Kom den luftige dej i en sprøjtepose med en glat tyl og sprøjt enten lange lady finger på ca. 2 x 7 cm eller små runde kager, hvis du vil bruge dem til tiramisu i portionsglas.
- Drys lidt sukker på toppen af hver kage og bag dem med det samme ved 180 grader varmluft i ca. 10-12 minutter, indtil de er smukt gyldne på toppen.
- Lad kagerne køle af på en bagerist og opbevar dem derefter i en tætsluttende dåse.