Matcha cookies er en småkage baseret på den japanske te matcha. Matchaen er rig på antioxidanter og hjælper kroppens helbred. Cookies’ne har en speciel og karakteristisk smag, som man ikke finder andre steder. Og så har de jo bare en utroligt smuk grøn farve.
(OBS: Dette blogindlæg; Matcha cookies, indeholder affiliatelinks – læs mere nederst på siden)
Grønne småkager med ostecreme
Matcha cookies er noget man bare må prøve. Smagen er kraftig og speciel og er måske ikke for alle, dog er disse cookies helt fantastiske, hvis man ligesom jeg elsker matcha. Uanset hvad, er det helt klart en opskrift, der er værd at prøve af.
Matcha er specielt blevet populært hen over de seneste år, og det er der god grund til. Matchaen har rigtig mange sundhedsfordele, og så er den grønne te et flot og æstetisk element i madlavningen. Matcha kan bruges på enormt mange måder. Både som den klassiske matcha te, men også som matcha latte eller et utal af bagværker.
Hvad er matcha?
Matcha te er en unik form for grøn te. Matcha pulver er lavet på pulveriserede teblade fra tebusken Camellia sinensis. Tebladene kommer fra årets første høst og bliver dyrket under skygge, så man i bladene opnår en mere koncentreret dosis af klorofyl, som er det stof der gør bladene grønne. Dette skaber den kraftige grønne farve i matchaen. Når bladene bliver høstet, dampes og tørres de kort tid efter. Af de tørre blade kan man så lave matcha-pulveret.
Matcha skiller sig ud fra andre grønne te’er, da man ved matcha indtager 100% af tebladet. I normal grøn te kan man kun udtrække ca. 30% af bladet. Dette gør også, at 1 kop matcha svarer til ca. 12 kopper almindelig te. Matchaen har enormt mange forskellige næringsstoffer, vitaminer og mineraler. Udover det er den enormt rig på antioxidanter, som hjælper kroppen med at holde sig sund og rask.
Hvor får du fat i japansk grøn tepulver?
Matcha kan købes mange forkellige steder, men vi kan anbefale matcha fra WeightWorld. Deres tepulver er af en god kvalitet, og så er det nemt at bestille med, når vi alligevel laver en bestilling på vores faste kosttilskud, som fx gurkemeje gummies og super greens gummies.

Den grønne tes historie
Tebladene stammer oprindeligt fra Kina, men blev i det 12. århundrede bragt til Japan af den zen-buddhistiske munk Eisai. Den zen-buddhistiske munk fandt, at hans zen-meditation blev forbedret efter indtagelsen af matcha-teen. Det frembragre en tilstand af “rolig årvågenhed”. Den japanske tecermoni Chanoyu blev opbygget omkring matchaen, og teen er nu en grundsten i den japanske kultur. Den karakteristiske grønne matcha vi kender idag, produceres nu primært i Japan.

Opskrift på matcha cookies
Disse cookies er ret nemme at bage, og så har de den ekstra lille detalje, at de pyntes med en lækker ostecreme på toppen. Og cookies og ostecreme er altså et match made in heaven. Ostecremen er både nem og hurtig at lave og tilføjer lige det lille ekstra til kagerne.
Får du lyst til at lave flere sunde og lækre opskrifter, så find gerne inspiration i vores mange andre opskrifter, fx:
Veganske spinat tortillas (glutenfri)
Saftig chokoladekage uden mel med sorte bønner (glutenfri)


Matcha cookies
Ingredienser
Cookies
- 110 g smør
- 100 g sukker
- 75 g brun farin
- 1 stort æg
- 200 g hvedemel
- 2 spsk matcha
- 1 tsk vaniljesukker
- 1/2 tsk bagepulver
- 1/2 tsk natron
- 1/2 tsk salt
Ostecream
- 200 g flødeost
- 1 tsk vaniljesukker
- 60 g flormelis
- 1 spsk sirup eller honning (svare til ca. 20 g)
Sådan gør du
Cookies
- Smelt smøret i en gryde ved middelvarme og lad det køle af.
- Rør det afkølede smør sammen med sukker og brun farin i en skål. Den brune farin kan erstattes med normal hvid sukker, hvis man ønsker en endnu klarere grøn farve. Tilsæt ægget og rør yderligere.
- Bland alle de tørre ingredienser sammen i en separat skål. For at undgå klumper skal matchaen sies i de tørre ingredienser. Rør derefter matchaen i blandingen. Rør kun til dejen har samlet sig, ellers bliver cookies'ne tørre.
- Stil dejen på køl i ca. 30 min. (du kan evt. lave din ostecreme imens)
- Form ca. 10-12 små kugler af dejen og læg dem på en bageplade med bagepapir. Bag maks. 5 cookies ad gangen.
- Bag cookies'ne ved 175 graders varmluft i ca. 10 min. Hold øje med cookies'ne så de ikke bliver for gyldne (dette "ødelægger" den grønne farve).
- Lad cookies'ne køle af på bagepladen i 2 min., hvorefter de kan afkøle helt på en bagerist.
Ostecreme
- Bland alle ingredienserne i en skål og pisk dem sammen med en håndmikser eller i en rørmaskine. Det kan være en fordel at si flormelisen, så du helt undgår klumper.
- Hæld cremen i en sprøjtepose og lad den stå på køl, til cookies'ne er færdige eller i omkring 20 min.
- Når cookies'ne er kølet helt af, kan du sprøjte ostecremen på toppen. Jeg sprøjter i en spiral fra midten og ud. Drys evt. lidt matcha på toppen som pynt.

Dette blogindlæg indeholder affiliatelinks, hvilket betyder, at vi tjener en skilling, hvis du klikker dig videre og foretager et køb. Vi linker kun til varer og produkter, som vi enten selv bruger eller som vi vil anbefale. Klikker du på et link og køber, så støtter du samtidigt vores arbejde med at udvikle opskrifter, som vi kan lægge ud til dig og alle andre – ganske gratis og uden forstyrrende reklamer.