Jordbær er en af danskernes mest elskede bær, og vi venter alle med længsel på, at jordbærsæsonen skal gå i gang hver eneste sommer. Her finder du opskrifter med jordbær og masser af inspiration til, hvordan du kan bruge havens jordbær til alt fra desserter, salsa, sirupper og snaps.
Jordbær
Vi kender alle de søde røde bær, som for mange er en af sommerens favoritter. Jordbær er fulde af vitaminer og mineraler, og det gælder om at spise løs af jordbærrene, mens de er i sæson – selv om sæsonen bliver længere og længere. Også i haven kan du lave en lang jordbærsæson ved at dyrke forskellige sorter, som modner efter hinanden.
Jordbær bruges mest i kager, desserter, is, drinks, smoothies og milkshakes. Og så kan du selvfølgelig sylte jordbærrene og lave alt fra marmelade, gelé, grød og sirup. Prøv også at lave en snaps på jordbær – det smager fremragende!
Har du ikke selv jordbær i haven, er der mange steder, hvor du kan plukke selv. Her kan du plukke jordbær i kilovis og omsætte til marmelade og andet godt, så snart du kommer hjem eller ordne jordbærrene og komme dem i fryseren.
Vi gør som regel begge dele. Vi spiser alle jordbærrene fra haven friske, og når sæsonen er ovre i haven, kører vi afsted til selv-pluk og fylder fryseren op med lækre bær til resten af året. Så kan vi nemlig året rundt lave lækkerier med de dejlige bær.
Jeg håber, du finder inspiration i disse mange opskrifter med jordbær. God fornøjelse!
Jordbærmarmelade med hyldeblomster
To af de allerbedste ting ved sommeren er jordbær og hyldeblomster, og derfor er netop denne marmelade så usandsynligt skøn. Det er nemlig en jordbærmarmelade med hyldeblomster, som bliver kogt med, og det giver marmeladen en helt speciel sommerlig og frisk smag. Dette er helt klart en af vores allerbedste opskrifter med jordbær.
Se opskriften på jordbærmarmelade med hyldeblomster
Jordbærkoldskål med vaniljeskum og jordbær
Jordbærkoldskål hører til blandt familiens favoritretter, og koldskålen skal laves på lige netop dette tidspunkt, hvor vi høster jordbær. Det er jo ikke fordi, man ikke kan lave jordbærkoldskålen resten af året, men den smager altså slet ikke halvt så godt, som når man bruger de friske, nyplukkede bær.
Se opskriften på jordbærkoldskål
Jordbær med fløde og hyldeblomstsirup
Smagen af dansk sommer: Jordbær med fløde og hyldeblomstsirup. Der er vist intet, der slår denne dessert i juni og juli, det er altså bare den mest vidunderlige sommerdessert. Helt enkel – og helt utrolig velsmagende og nydelsesfuld.
Se opskriften på jordbær med fløde og hyldeblomstsirup
Hyldeblomst-jordbærsnaps
Dette er en rigtig lækkerbidsken: Hyldeblomst-jordbærsnaps. Og det er i juni, du skal lave den, mens hylden blomstrer og jordbærrene er i sæson. Du vil ikke fortryde det!
Se opskriften på hyldeblomst-jordbærsnaps
Jordbærsalsa med hyldeblomst
Jordbærsalsa er et lækkert tilbehør til den varme ret, uanset om det er en grillbøf, fisk på grillen eller hyldeblomstmarineret kylling. Jordbærsalsaen tilføjer friskhed på tallerkenen og smager fantastisk.
Eton Mess
Eton Mess er et vidunderligt rod af lækre solmodne jordbær, klistret marengs og flødeskum med vaniljesmag. Det bliver næsten ikke bedre – det er en af sommerens allerbedste desserter. Og så er den tilmed nem og hurtig at lave.
Jordbærmilkshake med hyldeblomst
Denne jordbærmilkshake med hyldeblomst er intet mindre end verdens bedste milkshake. Koncentreret smag af sol og sommer. En milkshake, man ikke kan stoppe med at suge ind, før man er nået til sidste dråbe. En uforglemmelig milkshake.
Se opskriften på jordbærmilkshake
Kefir smoothies med jordbær og ribs
Kefir smoothies er lavet på kefir, som er en fermenteret mælkedrik lavet på en kefirsvamp. Kefir smager lidt som tyk kærnemælk og er fyldt med probiotika. Faktisk indeholder kefir op mod 50-60 forskellige bakterier og gærsvampe, hvilket er en hel del sammen lignet med almindelig yoghurt, som typisk indeholder en 7-8 forskellige bakterier.
Se opskriften på kefir smoothies
Jordbærsirup
Lav din egen lækre jordbærsirup med en intens smag af de søde, røde bær, som du kan bruge på din morgenmad, i desserter og i dressinger og marinader. Jordbærsirup kan du også bruge til at lave den lækreste jordbæris med en intens smag af sommersøde jordbær.
Himmelsk morgenmad – skyr med jordbær i hyldeblomstsirup
Ahh, skyr med jordbær og hyldeblomstsirup og lidt knas. Så bliver morgenmaden næsten ikke bedre. jeg elsker den stille morgenstund og at sidde i ro og fred og nyde min morgenmad.
Se, hvordan du laver himmelsk morgenmad
Rødgrød med vaniljeis
Her i højsommeren, hvor bærbuskene bugner, er der ikke noget som hjemmelavet rødgrød – sprængfyldt med vitaminer, intens smag af sommer og helt indiskutabelt fantastisk som dessert. Rødgrød med en hjemmelavet vaniljeis er uden tvivl et af sommerens højdepunkter.