Menu

Opskrifter med æbler

Opskrifter med æbler

Æblesæsonen er lang i Danmark, og der findes helt utroligt mange opskrifter med æbler. I august begynder de første æbler at modne og så fortsætter det ellers til langt ind i november. Og er man god til at opbevare og gemme – og har man de rigtige sorter i sin have – kan man have æbler i meget lang tid. Derudover er der også de vilde æbler, som findes i hegn og krat og ved skov og strand. Her har jeg samlet en en lang række af mine bedste opskrifter med æbler til inspiration.

Æbler

Der er et væld af danske/nordiske æblesorter, og det gælder selvfølgelig om at have minimum et træ med spiseæbler og et træ med madæbler i sin have – og gerne flere, så man kan have en lang sæson.

Men har du ikke en have eller har du ingen æbletræer, så fortvivl ikke, for i Danmark er der masser af vilde æbler, som du kan bruge i din madlavning i stedet. De er små og sure, men ofte give spændende smage, når du tilbereder dem. Husk dog at smage på dem inden brug.

Det er selvfølgelig dejligt at kunne gå ud i haven og plukke et æble direkte fra træet og spise med det samme, men det er madæblerne, der er sjove at lege med i køkkenet. Og da æblet vel er vores mest spiste og anvendte frugt i Danmark, findes der vitterligt et hav af opskrifter med æbler.

Neden for har jeg samlet mine opskrifter med æbler, som jeg håber vil inspirere dig, når du fx står med en masse æbler, du gerne vil lave noget fornuftigt, spændende, nyt eller lækkert ud af.

God fornøjelse!


Hjemmelavet æblesirup med vanilje

Æblesirup

Hjemmelavet æblesirup med vanilje er uomgængeligt at lave her i efteråret – det er en fantastisk måde at omsætte sin æblehøst på. Siruppen smager skønt på alt fra yoghurt til pandekager eller blot med et lille skvæt i en kop te.

Se opskriften på æblesirup


Æblegastrik

Æblegastrik

Denne lækre og smagfulde æblegastrik tager ingen tid at lave og kræver ikke de store kunster i køkkenet. Og nøj, hvor bliver du glad for at have den stående ved siden af dit komfur. Æblegastrik er smag, så det batter.

Se opskriften på æblegastrik


Bondepige med slør

Bondepige med slør

Bondepige med slør er en klassisk dansk æblekage, som alligevel findes i et utal af variationer. Æblekagen minder meget om almindelig gammeldags æblekage, som man ofte laver med makroner. I bondepige med slør bruger man dog sukkerristet rugbrød.

Se opskriften på bondepige med slør


Norsk æblekage

Norsk æblekage

Norsk æblekage er nem og hurtig at bage og har den dejligste krydrede smag med farin- og mandeltopping, der næsten minder lidt om brunsviger. Brug gerne dine æbler fra haven.

Se opskriften på norsk æblekage


Sydfynsk æblekage

Sydfynsk æblekage

Sydfynsk æblekage er nem og hurtig at bage og smager utrolig dejligt med den sprøde sukkercrumble rundt om kagen, som giver kagen knas og smag. Brug gerne dine æbler fra haven.

Se opskriften på sydfynsk æblekage


Verdens bedste æblekage

Verdens bedste æblekage

Jeg advarer med det samme: Dette er VERDENS BEDSTE ÆBLEKAGE! Jeg er opvokset og opdraget sammen med denne kage, bager den adskillige gange hvert efterår og kunne slet ikke forestille mig et efterår uden at nyde smagen af min barndoms æblekage.

Se opskriften på æblekagen


Gammeldags æblekage med flødeskum

Gammeldags æblekage

Der er simpelthen næsten ikke noget bedre end gammeldags æblekage med flødeskum. Selv om det ofte er i efteråret, at vi laver æblekage, er der intet i vejen for også at lave denne afsindigt lækre dessertkage i de kolde, triste vintermåneder. Jeg bilder mig ind, at æblerne gør den lidt, bare lidt, sund.

Se opskriften på gammeldags æblekage


Varm æble-ingefærtoddy med rom

Varm æble-ingefærtoddy med rom

Varm æble-ingefærtoddy med rom smager aldeles fantastisk og krydret og er perfekt at servere på en råkold dag. Drik den krydrede varme drik til æbleskiver eller til hygge udenfor. Du kan undlade rom til de, der ikke drikker alkohol – toddyen smager også supergodt uden.

Se opskriften på toddyen


Æblesmør med kanel

Æblesmør med kanel

Æblesmør med kanel er en fantastisk opfindelse. Det burde nok nærmere hedde æblesmørelse, for i denne opskrift er der ingen rigtig smør i æblesmørret – bare den herlige koncentrerede smag af efterårets æbler puttet på glas.

Se opskriften på æblesmør


Krydret julebrød

Krydret julebrød med æblesmør

Et krydret julebrød smager fantastisk til eftermiddagskaffen eller som lidt ekstra til julemorgenmaden. Det kaldes et brød, fordi man smører skiver af brødet med smør eller marmelade. Og dét er godt!

Se opskriften på krydret julebrød


Æblegløgg

Æblegløgg med appelsin og ingefær

Hjemmelavet æblegløgg er ikke til at komme udenom i december måned. Og der er ikke noget bedre, end at komme hjem efter juletræsfældning og sætte sig til bords med en god gang æblegløgg og hjemmekogte snefnug, vafler eller æbleskiver.

Se opskriften på æblegløgg


Speltboller med krydderier og speltflager

Krydrede speltboller med æble

Disse krydrede speltboller er de lækreste og mest smagfulde boller, du kan bage til julemorgenbordet – eller på ethvert andet tidspunkt. Bollerne er svampede med en skorpe af sprøde speltflager og kan både spises med pålæg og som gnaveboller.

Se opskriften på krydrede speltboller


Spidskålssalat med æble og peanutdressing

Spidskålssalat med æble og peanutdressing

Denne dejlige spidskålssalat med æble og peanutdressing er nem og enkel og utrolig hurtig at lave. Den passer til de fleste retter eller kan bruges som en frokostsalat – gerne sammen med lidt kold kylling eller et stykke groft brød.

Se opskriften på salaten


Brunkål med porter og æblemost

Brunkål med æblemost og porter

Brunkål med æblemost og porter er en rigtig vinterret: Sød, smagfuld og mættende. Og så er det en ret, som er både nem og billig at lave – med mad til flere dage.

Se opskriften på brunkål


Hjemmelavet æbleeddike

Æbleeddike

Æbleeddike er noget af det nemmeste at lave selv. Og her snakker jeg ikke om den omstændige slags, hvor du selv gærer din eddike på æblesaft, men ganske almindelig eddike, som du selv giver smag med dine egne æbler fra haven.

Se, hvordan du laver æbleeddike


Tørrede æbleringe

Tørrede æbleringe

Lav de lækreste syrligt-søde æbleringe. Æblerne tørres i en dehydrator eller i ovnen og alt efter hvilken æblesort, du bruger, bliver smagen forskellig. Vi kalder de tørrede æbleringe for sund slik.

Se, hvordan du laver tørrede æbleringe


Opskrifter med æbler

Følg med her på siden – der vil løbende blive lagt nye opskrifter med æbler op.

Om forfatteren

Trine er freelance-skribent og blogger med en passion for æstetik, det gode liv, litteratur og bevidst nærvær.

Ingen kommentarer

    Læg en kommentar