Bugner dit drivhus også af solmodne og grønne tomater? Her har jeg samlet en række opskrifter med tomater, som forhåbenligt kan inspirere dig i forhold til alle de lækre ting, du kan lave af dine tomater og hvordan du kan konservere dem til senere på året. Her er alt fra relish og marmelade til brød og varme retter.
Brug årets tomathøst
Tomater er jo altså noget af det lækreste. De fleste skal man bare spise friske lige fra planten, men som bekendt får man jo som oftest dyrket langt flere tomater, end man nogensinde kan nå at spise.
Hos mig er det nu også meningen, for netop tomater er en af de ting, som vitterligt smager bedst om sommeren. Her skal vi mæske os i tomater og spise rigtig mange af dem. De skal plukkes, når de er solmodne, for jo længere tid de hænger på planten, jo bedre en smag får de.
Og skal jeg spise tomater resten af året, vil jeg rigtig gerne have mine egne konserverede tomater i alle afskygninger – hjemmelavet tomatsauce, som jeg opbevarer i fryseren lige til at tage op og komme i gryderetter, lasagne osv. Eller min egen tomatketchup, marelade eller relish.
Jeg håber, du finder inspiration til lækre ting og sager, du kan lave med denne samling af opskrifter med tomater. God fornøjelse!
Tomatketchup
Der er ikke noget som en hjemmelavet tomatketchup lavet på solmodne tomater og friske krydderurter. Har du ikke lavet ketchup for, må du prøve det, for det er virkelig let og afsindigt lækkert.
Tomatmarmelade
En hjemmelavet tomatmarmelade smager virkelig skønt og kan spises i sandwich, på brød, til ost og til kødretter, men du kan også komme en klat i din burger og give den ekstra smag. Opskriften er nem at gå til.
Se opskriften på tomatmarmelade
Syltede grønne tomater
Syltede grønne tomater er ren lækkeri og en fantastisk måde at anvende de sidste tomater i drivhuset på, inden efteråret for alvor sætter ind. De syltede tomater smager virkelig skønt sammen med helstegt kylling, til steg og i sandwich – eller bare på din rugbrødsmad.
Se opskriften på syltede grønne tomater
Grøn tomatrelish
Grøn tomatrelish er en af de skønne lækkerier, du kan lave af dine grønne tomater fra drivhuset. Relishen er nem at lave og smager virkelig skønt til efterårets og vinterens tungere retter og giver samtidig et nostalgisk minde om sommeren, der gik.
Se opskriften på grøn tomatrelish
Hjemmelavet tomatsauce
Lav din egen lækre og meget smagfulde tomatsauce af dine mange solmodne tomater i drivhuset. Saucen kan fryses ned og bruges hele vinteren – til lasagne, spaghetti bolognaise eller i gryderetter og som pizzasauce.
Bruschetta med tomater
Denne italienske antipasto, bruschetta med tomat, er den nemmeste og lækreste lille forret, du kan servere her om sommeren. Her får du det fulde udbytte af tomater i sæson og en fornemmelse af at spise helt friske og lækre råvarer med smukke farver.
Se opskriften på bruschetta med tomater
Tomatgalette
Lav den lækreste tomatgalette med friske krydderurter og mozarella. Galetten er en rustik tærte uden så meget fyld som i en traditionel tærte, og resultatet er virkelig lækkert. Smagen af søde bagte tomater er virkelig lækker sammen med den sprøde tærtedej, ost og pesto.
Focaccia med rosmarin, tomater og havsalt
Italiensk focaccia med rosmarin og havsalt er virkelig nemt at lave. Altså virkelig nemt. Jeg plejer at røre dejen sammen om aftenen – det tager ca. 2 minutter – og næste morgen har vi friskbagt focaccia-brød. Du kan også lave det som madbrød til aftensmaden eller til ostebordet. Så bliver friskbagt brød ikke nemmere.
Spaghetti med bagte tomater og ricotta
Pastaretter er bare det bedste, og denne her italienske spaghettiret med bagte tomater og ricotta er virkelig smagfuld og lækker. Hvis du er til vegetariske retter, kan du nemt lave retten uden parmaskinken.
Se opskriften på spaghettiretten
Sund tomatsuppe
Denne hjemmelavede tomatsuppe er hurtig at lave, har en dejlig cremet smag og så er den sund. Du kan lave den på solmodne sommertomater, hvor suppen så bliver flot rød, eller du kan lave den på vintertomater, hvor suppen bliver mere bleg, men stadig smager af “sol”.
Blomkålsgratin med tomatsauce
Blomkålsgratin med tomatsauce er en herlig vegetarret, som er helt oplagt at lave her om sommeren, hvor blomkål og tomater er i sæson. Retten kan både spises som en hovedret eller som “grønt” tilbehør.
Se opskriften på blomkålsgratin
Følg med! Siden bliver løbende opdateret med nye opskrifter med tomater.