Kvædetræer får de mest velduftende frugter, som er er stenhårde, og som derfor skal tilberedes for at kunne spises. Kvæder i køkkenet kan blive til eksotiske retter, smuk og indbydende sylt og lækre kager. Her er en samling af opskrifter med kvæder, som jeg håber, du vil finde inspiration i.
Opskrifter med kvæder
Opskrifter med kvæder som inspiration til, hvordan du bruger din kvædehøst på bedste vis. Neden for finder du en samling af opskrifter, som både favner marmelade, gelé og syltning, likør og snaps, sirup, slik og kage – og mere til. God fornøjelse!
Kvæden
Kvæden er en gammel frugt, som man har kendt til siden oldtiden. I et varmere klima kan man spise frugten friskplukket fra træet, men her i de nordligere egne, hvor klimaet er noget koldere, er kvæderne for sure og beske til at spises friske.
Der er to slags kvæder i Danmark: Pærekvæder og æblekvæder, og begge slags findes i haver og ikke rigtigt vildtvoksende i den danske natur. Derfor må du anskaffe dig et kvædetræ, hvis du vil have adgang til frugterne.
Den portugisiske kvæde kan blive op til 5-6 meter høj og har store lysegrønne og dunede blade. Frugterne er store og og gule og let dunede og kan være enten pære- eller æbleformede. Den japanske kvæde giver mindre frugter, som er mere æbleformede.

En forførende duft
Kvæder, der hænger på et træ, er et virkelig smukt syn. Der er noget særligt over den smukke og dunede frugt, som nærmest virker overfrodig og paradisisk.
Frugterne fra kvædetræet har desuden den mest forførende og fine duft – prøv bare at lægge et par kvæder i en skål på køkkenbordet, og du vil efter kort tid kunne mærke kvædeduften i det meste af huset. Det samme gælder, når du begynder at tilberede kvæderne: Det dufter som en drøm!
Neden for finder du en samling af opskrifter med kvæder. Jeg håber, at du får lyst til at gå i gang med at lave alverden lækre ting med de smukke gule frugter.
God fornøjelse!

Kvædemarmelade med vanilje
Kvædemarmelade med vanilje smager fantastisk og kan spises på brød og boller, sammen med ost eller til pandekager, vafler og æbleskiver. Marmeladen har en helt særlig aromatisk smag og en smuk gylden farve.
Se opskriften på kvædemarmelade

Kvædegelé
Kvædegelé er nemt at lave og har har den smukkeste røde farve og mest aromatiske duft og smag. Brug den til kødretter og vildt, på osten eller i saucen.

Persisk kvædemarmelade
Persisk kvædemarmelade, kaldet moraba ye beh, er en rubinrød marmelade med en sirupsagtig karakter, som smager skønt på brød sammen med ost eller fx i en salat. Du kan også spise den til vildtretter.
Se opskriften på persisk kvædemarmelade

Kvædechutney
En hjemmelavet chutney af kvæder smager vidunderligt til efterårets sammenkogte retter, karryretter og gryderetter. Chutneyen laves af friske kvæder, der koges ind med krydderier, sukker og eddike og har den skønneste liflige og aromatiske smag.
Se opskriften på kvædechutney her

Kvædesnaps
Kvædesnaps er en herlig kryddersnaps med sin aromatiske smag, der er ulig alle andre snapse. Her er opskriften på den rene snaps med kvæde, som du selvfølgelig altid kan tilsætte andre smagsnuancer og krydderier.

Kvædelikør
Denne kvædelikør med roser og krydderier er både smuk og smagfuld. Roserne giver likøren en flot rød farve og bidrager samtidigt til likørens aromatiske smag, mens de varme krydderier runder likøren perfekt af.

Kvædeflæsk
En af de lækre ting, man kan lave ud af kvæder er kvædeflæsk, en hjemmelavet konfektflæsk, som trilles i sukker og serveres som slik. Det er virkelig lækkerier og helt oplagt at lave af kvæderne til julemåneden.

Kvædesirup
Hjemmelavet sirup af kvæder er en smuk rød sag, der samtidigt er nemt at lave. Og så smager den altså bare virkelig dejligt, sådan en kvædesirup. Brug den på iskoldt flødskum på kager, på morgenyoghurten eller på pandekager. Eller hvor du nu synes, der trænger til lidt sødt med smag.

Vaniljesyltede kvæder
Søde syltede kvæder med vVaniljesyltede kvæder er den skønneste efterårsspise. Kvæderne har en dejlig aromatisk og liflig smag, der gør sig rigtig godt pakket ind i en sød sukkerlage med vanilje og citron. Det er en rigtig dejlig måde at bruge sine kvæder fra haven på.
Se opskriften på vaniljesyltede kvæder

Kvædetærte med pærer
Denne dejlige tærte med kvæder og pærer er lækker og delikat med gylden tærtedej og fyld af en sød og blød kvæde-pæremarmelade. Kvædetærten får den smukkeste orange farve og skal serveres med iskold flødeskum – gerne med et dryp kvædesirup eller to ovenpå.

Syltede kvæder
Syltede kvæder er nemme at lave og smager dejligt til efterårets og vinterens kød- og vegetarretter, til vildt og til koldt kød på fx smørrebrød. Opskriften her er syrlig og med ingefær og peberkorn, men du kan sylte dine kvæder med de krydderier, du bedst kan lide.
Se opskriften på syltede kvæder
Følg med! Siden bliver løbende opdateret med nye opskrifter med kvæder.