Mirabelletræer vokser i haver og i levende hegn og er således en af de stenfrugter, der vokser vildt i Danmark – en af naturens gaver. Mirabeller kan være søde eller sure og nogle ganske melede. Find de bedste og brug dem til et hav af lækre ting. Du kan lave alt lige fra saft og marmelade til lækre kager og chutney. Her har jeg samlet en række opskrifter med mirabeller til dig, som jeg håber vil inspirere.
Mirabeller
Mirabellesæsonen strækker sig over tre hele måneder: Juli, august og september, og der er derfor masser af tid til at lege med denne skønne stenfrugt, som findes i forskellige farver: Gule, orange og røde – nogle endda så dybtrøde, at de ser helt sorte ud.
Vi har et par ret store mirabelletræer i haven, og de er en fryd for øjet i april, hvor de blomstrer smukt og hvidt. I løbet af juli modner frugterne og så begynder de ellers lige så stille at drysse ned. Jeg plejer at samle alle de mirabeller fra jorden, som ser fine ud, og resten plukker jeg fra træet – dem jeg kan nå altså, for de er jo sin sag at få frugten ned fra et meget højt træ.
Vores mirabelletræ med gule mirabeller giver flest frugter, og derfor er det dem, jeg bruger mest i køkkenet, selv om jeg også kender et mirabelletræ med røde mirabeller i et levende hegn, som jeg ofte går en tur forbi. Min oplevelse er, at de gule mirabeller er betydeligt nemmere at arbejde med. Det vil sige, at stenen er nemmere at få ud, og man skal ikke ase og mase på samme måde med de gule mirabeller som med de røde, hvor stenen nærmest skal skæres ud.
Her har jeg samlet en række opskrifter med mirabeller, som jeg håber kan inspirere dig. Må du få lavet en masse dejlige ting i dit køkken!
God fornøjelse!
Syltede mirabeller
Syltede mirabeller er en skøn sensommerdelikatesse, som smager skønt på brød og til ost. Du kan sylte både røde og gule mirabeller, og syltetøjet vil smage forskelligt alt efter, hvilke mirabeller, du bruger, og hvor syreholdige, de er.
Se opskriften på syltede mirabeller
Mirabellesirup
Gylden, smuk og smagfuld er, hvad der beskriver en mirabellesirup bedst. Den smager fantastisk på kager og pandekager, på is og på græsk yoghurt.
Se opskriften på mirabellesirup
Mirabellesaft med ingefær
En hjemmelavet mirabellesaft med ingefær smager af sommer, der går på hæld, og er virkelig en lækker saft, der kan drikkes meget af. Det lille touch af ingefær giver saften karakter, men kan også udelades.
Se opskriften på mirabellesaft
Mirabelleclafoutis med nougat
Mirabelleclafoutis med nougat er en yderst lækker og hurtig sag at bage i sensommermånederne, hvor der er masser af mirabeller på træerne i haver og krat. Kagen er næsten dessertagtig og har en perfekt kombination af syrligt, sødt og cremet.
Se opskriften på mirabelleclafoutis
Mirabellemarmelade med lavendel og kardemomme
Lav en smuk og lækker gin bramble på hjemmelavet brombærsirup med den skønneste smag af Lav din egen krydrede mirabellemarmelade med lavendel og kardemomme. Marmeladen bliver smuk orangegylden (hvis den laves af gule mirabeller) og smager skønt på ost og brød.
Se opskriften på mirabellemarmelade
Mirabellechutney
Hjemmelavet mirabellechutney er så lækkert og passer virkelig godt til efterårets mange varmende karryretter eller til gode kødretter. Chutneyen er syrligsød med et strejf af ingefær og chili – en perfekt kombination.
Se opskriften på mirabellechutney
Følg med! Siden bliver løbende opdateret med nye opskrifter med mirabeller.