Denne risotto både smager vidunderligt at forår og har den smukkeste vårgrønne farve. Sammen med et godt glas hvidvin bliver det næsten ikke bedre. Lav risotto som en god lørdagsfrokost eller som aftensmad.
Forårsgrøn mad
Grøn risotto med asparges og ramsløg er en ægte forårsret, som hylder de grønne råvarer, der pipler frem i marts og april. Retten er helt oplagt at lave i påskedagene, når man har fri, men kan laves hele foråret. Og det er altså hverken særlig svært eller besværligt.
Og risotto smager jo altså bare fantastisk. Det må siges at være en af de ypperste ting, som italienerne har skabt. Den cremede ris, som er fuld af smag er ægte hyggemad og kan vel nærmest kaldes comfort food.
Risottoen her får sin grønne farve af en hurtiglavet puré af ramsløg og olie, som vendes i retten, når den er næsten færdig. Og nej, ramsløgsmagen er overhovedet ikke for meget eller for overdøvende. Tværtimod. Smagen af ramsløg passer perfekt til risottoen med de milde grønne asparges, den cremede parmesan og det lille liflige bid af citron.
Ramsløgpuré
Ramsløgpuréen laves ved at blende eller hakke ramsløgene i enten en kraftig minihakker eller med en stavblender i et glas. Det skal ikke være en fin puré, men en grov puré, hvor der stadig er små stykker ramsløgblade tilbage. Men ramsløgene skal blendes nok til, at de afgiver deres grønne olie, så retten får sin fine farve.
Jeg gør det, at jeg allerførst blender selve de hakkede ramsløgblade og derefter tilsætter jeg lidt olie – men kun lige nok til, at ramsløgene kan blendes. Der skal bruges ca. 3-5 spsk i retten alt efter, hvad smagen siger. Her må du smage dig frem, da smag er individuelt og styrken på ramsløgene kan variere med sæsonen.
Opskrift på grøn risotto med asparges og ramsløg
Det tager mellem en halv time og 45 minutter at lave en god risotto. Det er et hyggeprojekt, fordi der hele tiden skal røres i gryden og tilsættes mere fond efterhånden, som den koger ind i risene.
Sæt noget god musik på eller omgiv dig med søde mennesker imens. Det er også altid godt med lidt hvidvin i glasset imens – nu den alligevel er åbnet for.
Får du lyst til at lave flere lækre retter med ramsløg, så find gerne inspiration i de mange andre ramsløgopskrifter her på siden:
Flødekogte kartofler med ramsløgpesto
Se alle opskrifter med ramsløg
Grøn risotto med asparges og ramsløg
Ingredienser
- 1 liter grøntsagsfond
- 2 spsk olivenolie
- 3-4 forårsløg
- 1 fed hvidløg
- 4 dl risottoris
- 2 dl hvidvin
- 1 bundt grønne asparges
- 1 håndfuld friskplukkede ramsløgblade
- 2-3 spsk olie, fx olivenolien
- 1 lille dl fintrevet parmesan
- 1 lille citron
- havsalt og friskkværnet peber
- 2-3 spsk smør
Pynt
- finthakket frisk ramsløg
Sådan gør du
- Varm fond op i en gryde, og skær imens forårsløg i fine ringe og finhak hvidløgsfeddet.
- Svits forårsløgløg i olivenolie ved middel varme i en mellemstor gryde i 3-4 min. Svits finthakket hvidløg med i ca. 1 min og tilsæt til sidst risene og svits dem med i ca. 1 min.
- Skru op for varmen og tilsæt hvidvinen. Lad den koge ind i risene.
- Tilsæt nu grøntsagsfonden lidt efter lidt og lad risottoen simre. Rør i den en gang i mellem. Hvis risottoen bliver for salt (smag undervejs), kan du tilsætte vand i stedet for fond.
- Imens risottoen simrer på komfuret, klargøres asparges og ramsløg. Knæk bunden af aspargesene og skær dem i ca. 3-4 cm lange stykker. Steg dem på en brandvarm pande, til de er brunede, men stadig har bid og sæt dem derefter til side.
- Lav en puré af ramsløgene: Hak ramsløgene og kom de hakkede blade i en minihakker eller et højt glas til en stavblender. Blend ramsløg sammen med en spsk olie eller to, til massen har karakter af en grov pesto.
- Når risene er næsten færdige (ca. 95%), røres ca. 3-4 spsk ramsløgpuré i gryden. Smag hele tiden på retten, så ramsløgene ikke kommer til at overdøve. Risottoen skal have en flot grøn farve.
- Tilsæt derefter skal fra en lille citron, et godt skvæt citronsaft, fintrevet parmesan, asparges og smør. Sørg for, at risottoen er ca. 10% mere våd, end hvad du foretrækker. Sluk for varmen og lad risottoen stå i ca. 5 min.
- Smag retten til og server med friskhakket ramsløg på toppen.