Dette brydebrød med ramsløg og ost er et af vores yndlings madbrød. Det er blødt, lækkert og meget smagfuldt. Osten giver brødet en god konsistens og gør det meget velegnet som madbrød, mens ramløg tilfører brødet smag og karakter.
Saftigt madbrød
Brydebrød med ramsløg og ost er det lækreste saftige madbrød, som samtidigt er fuld af smag. Brødet er nemt at bage og holder sig godt, fordi osten gør brødet svampet og saftigt.
Af en eller anden grund begejstres folk altid over at få et hjemmebagt brød til maden. Måske fordi vi i virkeligheden synes, at hjemmebagt brød er så lækkert, at vi ikke kan lade være med at kaste os over det, når chancen byder sig. Under alle omstændigheder er der nogle retter, som bare kalder på brød til, og her er en opskrift på et virkeligt godt et af slagsen, som du kan bage allerede i det tidlige forår.
Ramsløg
Brydebrødet bages med finthakkede friske ramsløgblade i dejen, hvilket giver den skønneste milde smag af ramsløg/hvidløg. Det både dufter godt og smager fantastisk, når brødet serveres.
Ramsløg gror bedst i en fugtig, skyggefuld og næringsrig muldbund. Planten er at finde i løvskove og krat og ses meget ofte i kystnære områder – særligt i Østjylland og i den østlige del af landet. Planten ses sjældent i Nord- og Vestjylland. Du kan også dyrke ramsløg et skyggefuldt sted i din have.
Sæsonen for ramsløg ligger fra marts til juli, men varierer en smule fra år til år alt efter vejret. I marts kan man som regel begynde at plukke de spæde blade i skovbunden, og i løbet af april vokser bladene sig store og meget grønne.
Læs den komplette guide til ramsløg
Opskrift på brydebrød med ramsløg og ost
Opskriften giver 21 lækre boller, som vokser sammen til ét stort brød. Du kan bage brydebrødet året rundt, og er det uden for ramsløgsæsonen, kan du i stedet tilsætte 1-2 fed finthakket hvidløg til dejen. Så får du samme aromatiske smag, der dog er en anelse anderledes end ramsløg, men minder meget om.
Får du lyst til at bage flere lækre madbrød, så find gerne inspiration i de mange andre opskrifter på spændende madbrød:
Focaccia med rosmarin, tomater og havsalt
Grønne pølsehorn – med grønkål og spanskinspirerede pølser
Brydebrød med ramsløg og ost
Ingredienser
- 50 g gær
- 2 dl letmælk
- 100 g smør
- 100 g revet ost (her kan du bruge en helt almindelig revetmozarella på pose, rive en Danbo selv, eller evt. blande osten med en ost med mere smag, fx en parmesan eller en primadonna
- 1 stor bundt ramsløg
- 3 tsk salt
- 400-500 g hvedemel
Pynt
- sorte sesamfrø
- havsalt eller flagesalt
- æg til pensling
Sådan gør du
- Lun mælk og smør og hæld mælkeblandingen over gæren i en røreskål.
- Skyl og hak de friske ramsløgblade fint.
- Tilsæt revet ost, finthakket ramsløg og melet lidt efter lidt.
- Ælt dejen blød og smidig.
- Del straks dejen i 3 lige store stykker. Af hver stykke skærer du 7 stykker ud. Disse stykker ruller du til små boller, der lægges som én stor bolle på en bageplade beklædt med bagepapir (se det øverste billede).
- Lad bollerne hæve lunt og tildækket i 30 minutter. Bollerne hæver nu sammen til ét stort brød, der pensles med æg og drysses med havsalt og sorte sesamfrø.
- Bag brydebrødet i 18-20 minutter ved 210 grader varmluft.
- Lad det køle af på en rist og server det lunt til maden.