Menu
Likører

Lav din egen limoncello – opskrift på italiensk citronlikør

Hjemmelavet limoncello

Det er så nemt at lave sin egen limoncello og SÅ SMAGER DEN FANTASTISK! Det kan simpelthen ikke gå galt, når man laver denne klassiske italienske citronlikør selv. Det er pærenemt og med succesgaranti.

Klassisk italiensk citronlikør

Limoncello er en klassisk italiensk likør, som er elsket i hjemlandet. Og med god grund – den hører virkelig til blandt mine favoritter, og jeg har altid en flaske stående i køleskabet. Der er ikke en lejlighed, hvor det ikke er værd lige at servere en dejlig, kold limoncello.

Jeg serverede føste gang min egen hjemmelavede limoncello for mange år siden til vores faste årlige tradition med at mødes et til lille glas juleaften sammen med vennerne. Og de var vilde med den. Jeg kunne lige frem se overraskelsen i deres ansigter, når de smagte på den. Men jeg vidste godt, de ville være vilde med den, for vi havde selv gået og smagt på den hele efteråret.

Citronlikøren havde jeg lavet i løbet af sommeren, og den havde stået i køleskabet lige siden i en glasflaske, hvor mængden stille og roligt blev mindre og mindre. Heldigvis er det forholdsvis hurtigt at lave en ny flaske. Det tager kun et par uger, og citronlikøren kan laves året rundt.

Citronsmag både sommer og vinter

Limoncelloen smager fantastisk, uanset om den bliver serveret ude i kulden sammen med en julesmåkage en kold vinterdag eller til solnedgang og dessert en lun sommeraften. Ja, den er endda fremragende til risalamanden juleaften, hvis man ikke er til kirsebærvin eller portvin, og så er den fænomenal til den klassiske italienske dessert, tiramisu.

Limoncello lavet af citroner

Opskrift på limoncello

Neden for finder du den nemme opskrift på hjemmelavet italiensk citronlikør. Jeg kan kun opfordre dig til at gå i gang med det samme, for likøren er simpelthen så lækker.

Her er inspiration til dejlige søde sager, du kan servere sammen med limoncelloen:


Citron-marcipankage med hyldeblomstcreme

Citrontærte med marengs

Gammeldags citronfromage

Blodappelsinkage med kandiserede appelsiner

Marengsdessert med lemon curd


Se hele samlingen af opskrifter på hjemmelavede likører her

Hjemmelavet limoncello

Limoncello

Det er så nemt at lave sin egen limoncello og SÅ SMAGER DEN FANTASTISK! Det kan simpelthen ikke gå galt, når man laver denne klassiske italienske citronlikør selv. Det er pærenemt og med succesgaranti.
Forb. tid 20 min
Tilb. tid 10 min
Samlet tid 14 d
Ret Likører
Køkken Italiensk
Antal 1 flaske

Ingredienser
  

  • 1 flaske vodka, 70 cl
  • skal af 5 økologiske citroner

Sukkerlage til limoncelloen

  • saft af 5 økologiske citroner
  • 375 g sukker

Sådan gør du
 

  • Hæld vodkaen i et stort sylteglas med låg til.
  • Vask citronerne grundigt og skræl skallen af dem med en helt almindelig kartoffelskræller eller urtekniv. Pas på, du ikke får det hvide med, for det er her citronens bitterstoffer sidder, og de vil blive at smage i citronlikøren, hvis det hvide kommer med.
  • Kom citronskallerne ned i vodkaen.
  • Sæt låg på glasset og stil det ved stuetemperatur. Nu skal vodkaen trække med citronskallerne i ca. 1-2 uger.

Sukkerlage, som først skal hældes i vodkaen, når den har trukket med citronskallerne

  • Pres saften af 5 citroner af normal størrelse og hæld saften i en lille kasserolle.
  • Vej sukkeret af og hæld det ned i saften.
  • Varm sukkerlagen op, til sukkeret er helt opløst. Lagen skal ikke koge.
  • Stil lagen på køl.
  • Når vodkaen har trukket med citronskallerne i et par uger, tager du først citronskallerne op med en lille hulske eller lignende, og derefter filtrerer du vodkaen ved at hælde den gennem et kaffefilter i en tragt og ned i en glasflaske.
  • Tag nu din afkølede sukkerlage og hæld den gennem trakten ned til vodkaen (uden kaffefilteret, som du har fjernet forinden).
  • Sæt låg på flasken og vend den op og ned et par gange, til vodkaen har blandet sig med sukkerlagen.
  • Stil din hjemmelavede limoncello på køl i min. et par timer – og så er din limoncello ellers klar til at blive drukket.
Keyword Hjemmebryggeri
Hjemmelavet limoncello

Om forfatteren

Trine er freelance-skribent og blogger med en passion for æstetik, det gode liv, litteratur og bevidst nærvær.

21 Kommentarer

  • Jeanett
    28. december 2020 at 21:50

    Hej:0)
    Jeg skal igang med, at lave Limoncello efter din opskrift, og glæder mig rigtig meget.
    Du skriver, at skallerne skal trække i 1 – 2 uger. Hvordan vurderer du længden? Smager du på den, og i så fald, hvordan véd jeg så, at den har den rigtige styrke?
    Mange venlige hilsner og godt Nytår

    Reply
    • Trine Ellegaard
      31. december 2020 at 11:39

      Hej Jeanett

      Efter min erfaring trækkes smagen forholdsvis hurtigt ud af citrusskaller. Og det vil sige, at du kan filtrere vodkaen efter en uge, men også lade den stå en uge mere, uden at der som sådan sker noget ved det. Højst sandsynligt vil smagen ikke ændre sig nævneværdigt, fordi smagen allerede er trukket ud af skallerne.

      Det, det egentligt handler om, er, at vodkaen ikke må blive bitter af citronskallerne, hvilket kan ske, hvis der er for meget af den hvide hinde med. Så vær opmærksom på det.

      Smag på vodkaen efter en uge og hvis den smager dejligt af citron, så kan du sagtens filtrere den.

      Held og lykke med det og god fornøjelse!

      Mange hilsner Trine

      Reply
  • Elin
    15. januar 2021 at 17:46

    Kan man bruge rørsukker?

    Reply
    • Trine Ellegaard
      16. januar 2021 at 10:36

      Hej Elin

      Det kan du sagtens 🙂

      Mange hilsner Trine

      Reply
  • Anne
    27. januar 2021 at 11:26

    Kan man lave sukkerlagen på samme tid, som man laver citronvodkaen og så fryse sukkerlagen ned indtil den skal bruges 2 uger efter.

    Reply
    • Trine Ellegaard
      6. februar 2021 at 22:42

      Hej Anne

      Du kan godt lave sukkerlagen samtidigt – det gør jeg, og så sætter jeg den blot på køl, men giver den et hurtigt opkog igen, inden jeg hælder den i vodkaen – bare for at være på den sikre side.

      God fornøjelse!

      Mange hilsner Trine

      Reply
      • Anne
        7. februar 2021 at 15:31

        Tusind tak for svar. Jeg glæder mig til at gå igang med det.
        Bedste hilsener
        Anne

        Reply
        • Trine Ellegaard
          7. februar 2021 at 18:36

          Det var så lidt, Anne. Held og lykke med det 🙂

          Reply
  • Jeanett
    5. februar 2021 at 20:50

    Tusind tak for dit svar. Jeg går igang i morgen. Måske har du nævnt det, og tilgiv mig i såfald, men hvor lang tid, smager den godt, og er der nogle pejlemærker hér?

    Reply
    • Trine Ellegaard
      6. februar 2021 at 22:44

      Hej Jeanett

      Den smager godt i meget lang tid, men du skal opbevare den på køl. Det er jo alkohol, og derfor kan den holde sig i lang tid. Men drik den ind for et års tid og gerne hurtigere – man kan jo altid lave en ny flaske 🙂

      Mange hilsner Trine

      Reply
  • Jeanett
    6. februar 2021 at 10:37

    Hej igen:0
    Måske har du skrevet, hvor lang tid, den kan holde, og i så fald, må du undskylde, men er der også hér nogle pejlemærker?
    Fortsat rigtig god weekend
    Jeanett Krohn Rasmussen

    Reply
    • Trine Ellegaard
      6. februar 2021 at 22:38

      Hej Jeanett

      Den kan holde sig i laaang tid. Jeg har haft både en limoncello og en appelsinlikør til at stå i køleskabet i over et år 🙂 Men forhåbentligt er den drukket, inden der er gået så lang tid.

      God fornøjelse!

      Mange hilsner Trine

      Reply
  • Jeanett
    7. februar 2021 at 16:18

    Tusind tak, vTrine:0)

    Reply
  • Jeanett
    7. februar 2021 at 16:32

    Hej, og undskyld, at jeg skriver igen.
    I næste alle andre opskrifter, skal der næsten lige så meget vand, som sprit i.. Bli’r din så ikke ret kraftig, og er der en grund til, at der ikke er vand i din? Håber på hurtigt svar, da jeg skal igang idag☺️

    Reply
    • Trine Ellegaard
      7. februar 2021 at 18:35

      Hej Jeanett

      Det kan være en smule svært for mig lige at forholde mig til næsten alle andre opskrifter 🙂 Men jeg kan uddybe min. Jeg mener ikke, at der skal vand i, så limoncelloen fortyndes. Det bliver den jo sådan set allerede forholdsvis meget med sukker-citronlagen. citronsaften fungerer jo her som vand. Jeg synes, smagen er helt perfekt – som i HELT perfekt. Den skal smage kraftigt af citron, og det gør den samtidig med, at den har en dejlig sødme. Du kan jo altid lave mindre portioner og så prøve forskellige opskrifter af. På den måde finder du den, du synes, smager allerbedst.

      Held og lykke med det – jeg håber, den bliver god 🙂

      mange hilsner Trine

      Reply
  • Marie
    3. juli 2021 at 13:38

    Hej,
    Simpelthen sådan en lækker limoncello. Jeg har lavet den to gange nu, og den er et kæmpe hit!
    Lige et spørgsmål, kan den godt opbevares ved stuetemperatur, i et par uger, og så på køl? Eller skal den stå på køl hele tiden? ☀️
    God sommer og god weekend.
    Mvh Marie

    Reply
    • Trine Ellegaard
      4. juli 2021 at 8:57

      Kære Marie

      Det er da bare superdejligt at høre, at limoncelloen er et hit hjemme hos jer. Den kan sagtens tåle at stå ude på køkkenbordet en uge eller to – der er jo både masser af alkohol og sukker i 🙂 Men derefter ville jeg opbevare den på køl igen. Den smager jo også bedst iskoldt!

      Mange hilsner Trine

      Reply
  • Vibe
    19. december 2021 at 21:55

    Hej Trine. Jeg har gået i to år og ventet på at skulle servere limoncello for min søster til jul
    – og nu har jeg glemt det og vi skriver d. 20. december imorgen … kan jeg nå det imorgen, eller bliver det for tyndt med citron???

    Kh Vibe.
    PS: gudskelov har jeg kirsebærlikør fra i sommers på lager

    Reply
    • Trine Ellegaard
      20. december 2021 at 7:13

      Hej Vibe

      Ej, hvor ærgerligt, at du har glemt det! Jeg synes da, du skal lave limoncello alligevel. Hvis du laver det i dag og lader det trække til juleaften, vil smagen nok ikke være helt så kraftig og gennemført, men det er da et forsøg værd. Jeg ville i så fald komme ekstra citronskal i, hvilket vil give mere smag.

      Held og lykke med det! Og glædelig jul!

      Mange hilsner Trine

      Reply
  • Birgit Boisen
    27. august 2022 at 11:50

    Hej trine
    Er i fuld gang med limoncelloen. Har kogt citronsaft og sukker. Skal lagen sies? Synes der lægger sig en top på lagen nok af citronkæd der er røget med i presningen?
    Hilsen Birgit

    Reply
    • Trine Ellegaard
      28. august 2022 at 17:58

      Hej Birgit

      Ja, det kan være en god idé lige at si lagen – især, hvis der ligger frugtkød i den. Du kan blot hælde den gennem en finmasket si.

      God fornøjelse med det!

      Mange hilsner Trine

      Reply

Læg en kommentar