Desserter

Gammeldags citronfromage

Gammeldags citronfromage

Nogle af de desserter min mormor oftest lavede, da jeg var barn, var citronfromage og romfromage. Jeg elskede især romfromage, som min mormor lagde stor vægt på skulle laves med 80 % rom, men som voksen er citronfromagen virkelig vokset hos mig.

Det er en dessert, som fungerer lige så godt en vinteraften, som en sommeraften ude på terrassen.

Citronfromage er en dejlig nem dessert at lave, fordi den kan laves i god tid inden middagen og stå klar til at blive serveret – ja den kan endda laves dagen før – og det gør bare middagen desto mere afslappet, når man har gæster.

Citronfromage med fløde

Åh nej, husblas

Og ja, der skal arbejdes med husblas. Men det er faktisk ikke så svært, hvis bare man koncentrerer sig, gør alting klar inden og overholder nogle få regler.

Der, hvor det ofte går galt med husblas, er, når varm blandes med koldt, for så skiller det og trækker trævler. Temperaturen på husblassen skal have nogenlunde samme temperatur som den blanding, den skal hældes i, og så skal der piskes konstant.

Er man blot opmærksom på dette, er chancen for, at det går galt, meget lille. Og man får nu en dejlig stolt fornemmelse i kroppen, når det lykkes.

Citronfromage er en gammeldags dessert

Opskrift på gammeldags citronfromage (10 personer)

  • 10 blade husblas
  • 250 g sukker
  • 4 pasteuriserede æggeblommer ( 2 bægre)
  • 1 1/2 dl citronsaft (3 pressede citroner)
  • 4 1/2 pasteuriserede æggehvider (3 bægre)
  • 1/2 liter piskefløde

Læg husblassen i blød i koldt vand i ca. 10 minutter.

Pisk æggeblommer og sukker godt sammen til massen er cremet. Tilsæt det halve af citronsaften.

Tag husblassen op af vandet sammen med det vand, der hænger ved. læg den i en lille kasserolle og varm det langsomt op, mens du bruger fingeren til at røre rundt. Du må ikke kunne brænde dig.

Når husblassen er smeltet, rører du resten af citronsaften heri og evt. lidt af æggemassen, så temperaturforskellen mellem husblassen og æggemassen udlignes. Du skal arbejde forholdsvist hurtigt. Hæld nu husblassen i æggemassen i en tynd stråle, mens du pisker.

Pisk æggehviderne stive. Pisk fløden til skum. Når æggemassen begynder at stive lidt (og den gør den hurtigt) vender du først hviderne og derefter flødeskummet forsigtigt i æggemassen.

Hæld fromagen i en skål og stil den på køl i et par timer. Pynt med flødeskum og revet citronskal. Du kan også pynte med bær eller fx citronmelisse.

Jeg blander ikke revet citronskal i citronfromagen, da mine børn (og jeg selv) ikke bryder sig om det. Vores citronfromage skal være glat!

Men synes du, det er lækkert, kan du sagtens blande en god spiseskefuld i. Bland den i sammen med æggeblommerne, sukkeret og citronsaften.

God fornøjelse!

Forrige indlæg Næste indlæg

Måske vil du også synes om

2 Kommentarer

  • Svar Lone M 30. marts 2015 kl. 20:37

    Absolut husets yndlingsdessert! Vil prøve din opskrift næste gang!

    • Trine Ellegaard
      Svar Trine Ellegaard 31. marts 2015 kl. 7:19

      Hej Lone

      Ja, der er nu ikke noget, som en god citronfromage 🙂

      Mange hilsner Trine

    Skriv en kommentar