Menu
Vegetarretter

Tomatgalette

Tomatgalette

Lav den lækreste tomatgalette med friske krydderurter og mozarella. Galetten er en rustik tærte uden så meget fyld som i en traditionel tærte, og resultatet er virkelig lækkert. Smagen af søde bagte tomater er virkelig lækker sammen med den sprøde tærtedej, ost og pesto.

Rustik tærte med tomater

Tærter er en ting og galetter er en anden ting, selv om begge dele går under tærtekategorien. Når man laver en traditionel tærte i en form er der ofte et dejligt blandet fyld af grøntsager og kød sammen med ost/fløde/cremefraiche eller lignende, mens der i en galette kun er det rene fyld i form af grøntsager og måske kød eller frugt og bær, hvis det er en sød galette.

Begge dele smager enormt lækkert, for tærter er jo bare i det hele taget dejlig mad. Jeg kan godt lide at variere vores tærter og lave de mere rustikke varianter. Jeg synes, en galette fremhæver grøntsagernes smag mere. Smagen får lige som lov til at træde lidt mere frem, fordi den ikke “drukner” i mælkeprodukter.

Denne tomatgalette bliver næsten helt pizzaagtig og så alligevel ikke. Dejen er rustik, tomaterne er søde og fulde af smag, og de to slags ost tilfører også god smag. Vi serverer ofte tærten med en grov hjemmelavet pesto af de krydderurter, vi nu engang har. Det kan være en persillepesto eller basilikumpesto, ramsløgpesto eller lignende.

Lav en tomatgalette af tomaterne i dit drivhus

Opskrift på tomatgalette

Lige herunder finder du opskriften på den rustikke galette med søde tomater. Den er ganske nem at lave, og du kan hurtigt variere den efter, hvad du har i køleskabet.

Vi laver ofte galetten med tomater fra vores drivhus, som vi har i store mængder i sommeren og efteråret. Har du også masser af tomater i drivhuset, så kan disse opskrifter her måske inspirere dig til, hvad du skal lave af alle dine tomater:


Grøn tomatrelish

Tomatketchup

Syltede grønne tomater

Tomatmarmelade

Kæmpepizzasnegl


Tomatgalette med mozarella
Tomatgalette

Tomatgalette

Lav den lækreste tomatgalette med friske krydderurter og mozarella. Galetten er en rustik tærte uden så meget fyld som i en traditionel tærte, og resultatet er virkelig lækkert. Smagen af søde bagte tomater er virkelig lækker sammen med den sprøde tærtedej, ost og pesto.
Forb. tid 20 min
Tilb. tid 30 min
Ret Aftensmad
Antal 4 personer

Ingredienser
  

Dej

  • 100 g koldt smør
  • 125 g hvedemel
  • 100 g groft rugmel
  • 1 tsk salt
  • 20 g revet eller finthakket parmesan
  • 1 æg
  • Evt. en sjat koldt vand

Fyld

  • 300 g friske tomater
  • 1 fed hvidløg
  • 2 spsk olivenolie
  • hakket frisk basilikum og oregano – 1-2 stængler af hver
  • et drys sukker
  • salt og friskkværnet peber
  • 50 g frisk mozarella

Pynt

  • flager af frisk parmesan
  • evt. klatter af hjemmelavet pesto
  • friske basilikumblade

Sådan gør du
 

Dej

  • Bland hvedemel og rugmel i en røreskål sammen med salt og tilsæt det kolde smør i små klatter. Rør (gerne på maskine) til det ligner revet ost eller smulder.
  • Tilsæt revet parmesan og saml derefter dejen med et æg og evt. en sjat koldt vand.
  • Pak dejen ind i film eller lignende og sæt den på køl i ca. 30 minutter.

Fyld

  • Skær tomaterne i halve eller kvarte – alt efter størrelsen på dem. Bruger du helt små tomater, kan du sagtens lade de mindste være hele.
  • Hak hvidløgsfeddet fint og krydderurterne groft.
  • Vend tomaterne med oliven, hvidløg, krydderurter, sukker, salt og peber i en skål.

Sådan samler du galetten

  • Rul dejen ud mellem to stykker bagepapir, så den er ca. 3 mm tyk.
  • Fjern det øverste stykke bagepapir og læg det nederste stykke med dejen på over på en bageplade.
  • Hæld tomatfyldet på midten, så er der ca. 3 cm fri dej rundt i kanten. Skær mozarellaen i skiver og fordel skiverne jævnt mellem tomaterne.
  • Buk dejkanten op over fyldet og pensl gerne med lidt olivenolie.
  • Bag galetten ved 200 grader i ca. 25 minutter.
  • Server galetten med det samme pyntet med flager af frisk parmesan, klatter af pesto og friske basilikumblade.
Tomatgalette med parmesan og pesto på toppen
Tomatgalette inden den kommer i ovnen

Om forfatteren

Trine er freelance-skribent og blogger med en passion for æstetik, det gode liv, litteratur og bevidst nærvær.

Ingen kommentarer

    Læg en kommentar