Lav din egen tomatketchup af solmodne tomater og friske krydderurter. Det er nemt og ketchuppen er fuld af smag og bliver smuk rød. Brug den hjemmelavede ketchup alle de steder, hvor du ellers ville bruge ketchup.
Hjemmelavet ketchup
Altså, hjemmelavet slår alt! Prøv bare at lave din egen tomatketchup med en intens smag af solmodne tomater og en perfekt balance mellem sødme og syrlighed.
Det er virkelig nemt at lave sin egen ketchup, og du kan lege med ingredienslisten og lave den lige præcis til din smag. Brug fx de krydderurter, som du synes allerbedst om – friske giver selvfølgelig mest smag, men du kan også bruge tørrede, hvis det er det, du har. Du kan også tilsætte fx chili eller karry.
Det vigtigste er, at du smager den til tilsidst, så du får en perfekt og afrundet smag. Stenfrugter er med til at give ketchuppen dens raffinerede søde smag, så den ikke blot kommer fra sukker, og har du ikke blommer, kan du i stedet anvende en anden stenfrugt, fx en fersken eller en abrikos. Det vil også give små smagsvariationer i din ketchup. Alternativt kan du bruge tørret frugt.
Opskrift på tomatketchup
Her under finder du opskriften på hjemmelavet ketchup, som du kan lave af tomater fra fx dit drivhus. Jeg har også lavet en opskrift på en hjemmelavet ketchup, du kan lave om vinteren, når der ikke er frisk tomater til rådighed.
Opskriften på hjemmelavet ketchup – vinterudgaven finder du her.
Har du masser af tomater i dit drivhus, så kan du måske også finde lidt inspiration til, hvad du skal lave med dem blandt disse andre opskrifter med tomater:
Hjemmelavet tomatsauce af tomaterne i drivhuset
Tomatketchup
Equipment
- Flasker til opbevaring af ketchuppen
Ingredienser
- 1 finthakket rødløg
- 1 fed hvidløg
- 1 kg røde tomater
- 1 finthakket æble uden kernehus
- 2 små blommer (eller 1 nektarin, fersken, abrikos eller lignende)
- 2 spsk olivenolie
- 100 g sukker
- 30 g brun farin
- 3 kviste timian eller de krydderurter, du ønsker
- 1 dl lys eddike
- salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
- Pil løg og hvidløg og hak begge dele.
- Bruger du store tomater, kan du evt. vælge at fjerne skindet ved at skære et lille kryds i tomaterne og dyppe dem i kogende vand i 3 sekunder, hvorefter du kan pille skindet af. Bruger du små tomater, lader du blot skindet sidde på.
- Fjern blomsten på tomaterne og skær dem i små stykker.
- Tag stenen ud af blommerne og skær frugtkødet i små stykker.
- Steg de hakkede rødløg i lidt olivenolie til de er klare og gennemsigtige og tilsæt derefter hakket hvidløg og steg et par minutter mere.
- Tilsæt resten af ingredienserne og lad det hele stå og simre ved svag varme i ca. 1 time. Rør jævnligt i gryden.
- Smag til med salt og peber og juster evt. sødmen med mere sukker eller mere eddike.
- Lad tomaterne køle lidt af og blend dem til en jævn puré med en stavblender direkte i gryden.
- Smag på ketchuppen en sidste gang og hæld derefter på rengjorte skollede flaske og luk til.