Der er ikke noget som en dejlig hjemmelavet tzatziki. Vi laver denne kolde græske sauce til alt muligt, men altid når vi bager vores egne græske fladbrød på en pande og serverer dem sammen med falafel eller gyros og så selvfølgelig tzatziki.
Den langsomme og den hurtige tzatziki
I vores moderne liv har vi sjældent tid til at lave noget, der tager tid eller skal laves langsomt. Den originale græske tzatziki laves langsomt for at få den helt rigtige smag og for at den ikke skal blive for vandet af agurkerne.
Men som mange andre retter i køkkenet er der en langsom og en hurtig udgave af den kolde sauce. Har du tid, så lav den langsomme, og har du ikke, så må du tage til takke med den hurtige (men den smager nu også godt).
Hjemmelavet tzatziki smager godt til næsten alt, fordi den er så dejlig mild og cremet i smagen. Vi får den ofte til en grillbøf, til pitabrød eller i en sandwich. Men saucen smager også dejligt sammen med grøntsagsstave og fx friskbagt focaccia med oliven, tomater eller rosmarin.
Hvidløgssmagen vil blive mere mild, jo længere tid den får lov at trække i yoghurten. Derfor vil en hurtiglavet tzatziki være mere stærk end den, der har fået lov at trække natten over.
Opskrift på hjemmelavet tzatziki
- 1/2 agurk
- 4 dl græsk yoghurt 10 %
- 2 store fed hvidløg, finthakkede
- 2 spsk jomfruolivenolie
- 1 spsk hvid eddike
- ca. 1/2 tsk salt
- evt. 1 spsk finthakket dild
Riv agurken og lad den dryppe af i et stykke ostelærred natten over i køleskabet. Har du travlt, så lad den dryppe af i en sigte i mindst 15 minutter.
Rør yoghurt sammen med hvidløg, olivenolie, eddike og salt. Lad yoghurtblandingen stå i køleskab natten over eller mens du drypper agurken af.
Næste dag blander du den afdryppede agurk og friskhakket dild i yoghurten, og så er din tzatziki klar til servering.
God fornøjelse!