Norsk æblekage er nem og hurtig at bage og har den dejligste krydrede smag med farin- og mandeltopping, der næsten minder lidt om brunsviger. Brug gerne dine æbler fra haven.
Æblekage bliver man aldrig træt af
En norsk æblekage er en rigtig sensommer- og efterårskage. Der er nu ikke noget som æblekager, og denne norske en af slagsen udmærker sig ved at have et “låg” af brun farin og mandler, som er virkelig lækker og smagfuld. Den smager af efterår og krydret varme.
Det er nemlig dejligt at lave forskellige slags æblekager henover sæsonen, så man ikke spiser det samme hver gang. Vi laver ganske ofte gammeldags æblekage, som jo altid smager vidunderligt lige som bondepige med slør. Men verdens bedste æblekage med brombærkompot bliver bagt flere gange i løbet af efteråret, mens brombærrene er i sæson. En pendent til denne norske æblekage er sydfynsk æblekage, som også har et “låg” af lækkerier.
Brug gerne dine egne æbler fra haven. Det er altid fantastisk at kunne bruge egen høst. Og æblekagen vil smage en lille smule forskelligt alt efter, hvilke æbler man bruger i kagen. Og hvor syrlige de er. Jeg kan bedst lide at bruge madæbler eller æbler, der ligge sådan lige midt i mellem, men du kan også bruge spiseæbler. Så bliver kagen blot en smule mere sød.
Server gerne norsk æblekage lun og friskbagt – evt. sammen med en klat cremefraiche eller letpisket fløde. Men kagen smager dejligt bare i sig selv og er oplagt at tage med på tur sammen med kaffe i en termokande. Nemt!
Opskrift på norsk æblekage
Nedenfor finder du opskriften på den lækre norske æblekage, men hvis du har masser af æbler i haven, så kan disse opskrifter måske også inspirere dig:
Hjemmelavet æbleeddike – den nemme udgave
Norsk æblekage
Equipment
- Springform 20 cm
Ingredienser
- 3 æg
- 300 g sukker
- 150 g stuetempereret smør
- 200 g hvedemel
- 1,5 tsk bagepulver
- 1 dl mælk
- 3-4 skrællede æbler
Topping
- 3 spsk brun farin
- 1/2 dl hakkede mandler
- 1 spsk kanel
- et par klatter smør
Sådan gør du
- Pisk smør og sukker til det er hvidt og tilsæt derefter æggene ét ad gangen.
- Rør de tørre ingredienser i dejen skiftevis med mælk.
- Hæld dejen i en smurt springform.
- Skær de skrællede æbler i tynde skiver, læg dem ovenpå dejen og pres dem godt ned. Du kan enten lægge dem som et "låg" ovenpå kagen eller du kan presse dem ned, så de bliver en del af selve kagen.
- Bland alle delene til toppingen sammen og drys den over kagen.
- Bag den norske æblekage ved 180 grader i ca. 1 time.
- Lad kagen køle lidt af og server derefter med det samme – gerne med en klat letpisket fløde.