Man kan lave den dejligste marmelade af de blå slåenfrugter. For at marmeladen ikke bliver for besk, koges den med æbler, som passer utrolig godt sammen med slåen. Marmeladen får den smukkeste rubinrøde farve.
Den skønneste årstidsmarmelade
Slåenmarmelade kan man lave fra midten af efteråret og frem, når slåenfrugterne er modnet. Slåen er meget bitre og beske og kan ikke spises direkte fra busken eller træet. Så vil man opleve, at munden snerper sig helt sammen – man tror næsten, man er blevet forgiftet.
Til gengæld bliver frugterne sødere efter frost eller en tur i fryseren. Det ved fuglene også godt, så derfor kan det være en god idé at gå efter fryseren fremfor frosten. Så undgår man konkurrence.
Marmelade til ostemaden
Og så sker der også noget, når slåen bliver kogt op og brugt i køkkenet. I marmeladen skal de dog blandes med æbler, for en ren slåenmarmelade bliver simpelthen for besk. Jeg laver marmeladen i et forhold, der hedder 300 g slåen sammen med 500 g æbler. Men du kan selvfølgelig ændre på forholdet, hvis du blot vil have en lille smule slåen i og ikke bryder dig om noget, som er for bittert.
Slåenmarmelade smager virkelig skønt på brød og på en ostemad. Den er også god på søde pandekager, hvor den bidrager med en lidt mere syrlig smag, som opvejer alt det søde på pandekagen.
Opskrift på slåenmarmelade
Lige her under finder du opskriften på marmelade lavet af slåen. Husk, at de skal en tur i fryseren først, inden du bruger dem. Og ellers skal du vente med at plukke, til der har været nattefrost.
Slåen kan du plukke overalt i naturen. Buskene eller træerne står gerne i markhegn, skovbryn og klitter, og frugterne ligner små blå blommer, som ikke hænger, men som er opretstående. Nogle år er der mange slåen og andre er der knap så mange. Pas på, når du plukker, for grenene har lange torne.
Får du plukket mange slåen og har lyst til at lave flere lækre sager med frugterne, så finder du her på siden flere andre opskrifter med slåen. Her er et lille udpluk – snyd fx ikke dig selv for at lave en god slåengin:
Slåengin med rosmarin og limoncello
Slåenmarmelade
Ingredienser
- 300 g slåen
- 2 dl vand
- 500 g æbler
- 1 citron
- ca. 800 g sukker
Sådan gør du
- Skyl slåenfrugterne og kom dem i en gryde med vand og bring dem i kog med låg på.
- Kog slåenfrugterne i ca. 10 minutter, til de er bristede.
- Hæld grydens indhold over i et dørslag, som sidder i en stor skål. Pres slåenfrugterne igennem hullerne i dørslaget, så du får en mos. Det kræver lidt arbejde.
- Skræl æblerne, fjern kernehuse og skær dem i mindre stykker.
- Kom æblestykker og slåenmos i en ren gryde sammen med saften af en citron og evt. revet citronskal.
- Varm op og lad simre med låg på, til æblerne er kogt bløde.
- Hvis æblerne er af den type, som ikke selv koger ud til mos, kan du køre en stavblender igennem, så du får en fin marmelade uden æblestykker.
- Tilsæt sukker og bring i kog igen – denne gang uden låg. Lad marmeladen koge stille og roligt ind i ca. 10 minutter.
- Smag til, skum af og hæld derefter på glas.