Her i højsommeren, hvor bærbuskene bugner, er der ikke noget som hjemmelavet rødgrød – sprængfyldt med vitaminer, intens smag af sommer og helt indiskutabelt fantastisk som dessert. Rødgrød med en hjemmelavet vaniljeis er uden tvivl et af sommerens højdepunkter.
Rødgrød er en fantastisk måde at omsætte alle havens bær til noget virkelig lækkert. Vi har før lavet enorme mængder af rødgrød og serveret med is til fødselsdagsfester som aftenens dessert, og det viser sig altid at være et hit. Vores gæster elsker iskold rødgrød med hjemmelavet vaniljeis, der langsomt smelter i midten af tallerkenen.
Når vi laver rødgrød, blender vi den altid, så den ikke er fyldt med store bær. Sådan kan vi bedst lide den, men kan du bedre lide grøden med hele bær, er der intet i vejen for, at du undlader at mose bærrene.
Opskrift på hjemmelavet rødgrød
- 500 g jordbær
- 500 g hindbær
- 500 g blandede bær, fx solbær, ribs, brombær og blåbær
- 500 g sukker
Pluk og rens alle bærrene eller brug sommerens bær fra fryseren, hvis det ikke længere er sommer. Du kan selvfølgelig også købe dig til frosne bær, men grøden får ikke helt så meget smag.
Hæld alle bærrene i en gryde og hæld sukkeret over. Lad det hele stå og trække i en times tid ved stuetemperatur til sukkeret er smeltet. Varm langsomt op til kogepunktet. Lad bærrene koge et par minutter og blend så grøden med en stavblender, så den bliver jævn og glat.
Synes du, grøden er for tynd, kan du jævne den en anelse med lidt Maizena eller kartoffelmel, men brug ikke for meget. Grøden er allerbedst uden jævning, og bliver også mest intens uden tilsat vand.
Køl grøden ned, og sæt den evt. i fryseren ganske kort lige inden servering, så den bliver helt iskold. Server med vaniljeis eller fløde og mælk (is er bedst …).
Og nyd så sommerens gaver i fulde drag. Når du sidder og spiser din rødgrød en lun sommeraften, er det, som om det hele bare giver mening.